Mausteinen beef jerky eli kuivaliha

Reseptiä katsottu 107 542 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
mahdollisimman vähärasvaista naudan kokolihaa, esim sisäpaistia (kuvan satsissa 600g)
2,5 dl Kikkoman soijaa
1,2 dl juoksevaa hunajaa
60 ml viskiä, brandya tai tummaa rommia
5 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
3 rkl tomaattipohjaista grillikastiketta (esim. chipotle)
3 rkl Memphis dust rub -mausteseosta (linkki)
1-2 rkl tulisoosia makusi mukaan (esim. habanero tabasco)
(halutessa 1 rkl nestemäistä savuaromia)

Ohjeet

  1. Laita lihakimpale pakkaseen noin tunniksi, jotta sitä on helpompi leikata.
  2. Leikkaa noin 0,5 cm leveitä siivuja, mieluiten lihassyiden vastasuuntaan. Laita pakastepussiin ja jääkaappiin. Pyri tekemään mahdollisimman samanpaksuisia paloja, pitudella ei ole niin väliä. Liha kutistuu noin puoleen joten liian ohuet palat lähes "häviävät" ja liian paksuissa kestää ikuisuus kuivua.
  3. Sekoita kaikki loput ainekset marinadiksi. Kaada marinadi pussiin lihojen joukkoon ja anna marinoitua useita tunteja tai yön yli. Voit välillä käännellä ja painella pussia.
  4. Kuivaa ylimääräinen marinadi kunnolla lihapaloista talouspaperilla. Tämä vie vähän aikaa. Voit esim. levittää lihat talouspapereille ja kuivata vielä pinnalta taputtelemalla.
  5. Laita lihat grillitikkuihin roikkumaan kuvan osoittamalla tavalla.
  6. Asettele "vartaat" roikkumaan uunin tai grillin ritilän väleihin (kts. kuva). Laita pohjalle pelti tai muu suoja, valuvien nesteiden varalta.
  7. Kuivata uunissa kiertoilmalla 70-77 asteessa vähintään 4-5 tuntia. Käytä digitaalista paistomittaria, jotta tiedät uunin sisälämpötilan tarkasti!! Ilman kiertoilmaa saavat kuivua jopa 10 h. Uunin luukun täytyy olla raollaan, jotta kosteus pääsee ulos. Pistä uunin luukun väliin esim. foliopallo esteeksi jotta luukku pysyy hiukan raollaan.
  8. Maistele, jotta tiedät milloin liha on itsellesi mieluisan kuivaa. Yleisesti ottaen, liha on valmista kun sen punertava väri on kadonnut ja lihat ovat kuivahkon näköisiä ja väriltään tummia, lähes mustia.

 

MUISTA:

Lihan täytyy olla vähintään 71 asteista, jotta mahdolliset pöpöt kuolevat!

Kikkoman-soijakastike on sopiva, koska se on hyvin käynyttä ja suolaista ja siten myös hyvä pitämään bakteerit kurissa. Käytä suolaista ja käynyttä (fermented) soijaa. Marinadista yli puolen tuleekin olla soijaa.

Älä korvaa tuoretta inkivääriä jauheella. Se ei vaan toimi samalla tavalla :)


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit