Jälkiuunileipä

Reseptiä katsottu 27 897 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
taikinajuuri:
3 dl vettä
3 dl ruisjauhoja
1 pala oululaisen jälkiuunileipää
taikina:
2 dl vettä
10 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa

Ohjeet

Taikinajuuri:

 

1. Leikkaa leipäviipaleesta reunat pois ja murenna kunnolla leivän sisusta. Lisää haalea vesi, sekä ruisjauhot kokoajan vatkaten. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä noin 24 tuntia. Valmis juuri kuplii ja tuoksuu happamalle

 

Taikina:

 

1. Ota juurta talteen reilu 1 dl ja säilö se jääkaappiin tai pakastimeen. Lisää kulhoon jääneeseen taikinajuureen suola ja alusta ruisjauhoilla sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Käytännössä alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin 2 tunniksi

 

2. Kunnes taikina on turvonnut noin 1,5 - 2 kertaiseksi, aseta taikina jauhotetulle alustalle ja leivo taikina pyöreiksi limpuiksi, jauhoita pinta ja anna kohota reilu tunnin verran liinalla peitettynä.

 

3. Paista 225 asteessa 5 minuuttia ja alenna lämpötila sen jälkeen noin 180 asteeseen. Jatka paistamista vielä vajaa tunti. Tiputa nyt lämpötila 150 asteeseem ja anna paistua noin puoli tuntia. Tämän jälkeen laske lämpö vielä 100 asteeseen ja anna leipien olla yhä puoli tuntia uunissa.

 

4. Ota leivät uunista ja anna niiden jäähtyä liinalla peitettynä.

 

Tip: Laita pieneen pannuun vettä ja aseta se uunin pohjalle. Näin saadaan lisättyä kosteutta paistoon.


Kommentit

ExodusCheese
Tuplaamalla taikinan ainekset, saat leipää luonnollisesti kaksinkertaisen määrän. Tämä on toivottua jos leipää menee paljon tai jos perheessä syöjiä on useampia.

Kodin hengetär

Pullantuoksuisia reseptejä ruoanlaitosta ja leipomisesta nauttivalle.