Baklava

Reseptiä katsottu 35 742 kertaa
20 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
400 g filotaikinaa
200 g voita
250 g saksanpähkinää
150 g hasselpähkinää
siirappi:
4 dl vettä
4 dl sokeria
1 dl hunajaa
2 rkl kanelia
20 kpl kokonaisia neilikoita (tai jauheena pari tl)

Ohjeet

 • Valmista ensin siirappi, laita kaikki siirapin ainekset kattilaan ja anna siirapin kiehua niin kauan kunnes  seos paksuuntuu (20-30min).  Poimi neilikat pois siirapista.
 • Sulata siirapin teon aikana voi pienellä lämmöllä. Itse erottelin heran ja voin ja käytin vain kirkastetun osan.

Baklavassa voi käyttää pähkinöitä oman maun mukaan, tällä kertaa käytiin saksanpähkinöitä ja hasselpähkinää jotka pienin veitsellä pieniksi murusiksi. Halutessaan voi myös raastaa pähkinät muruksi mutta pienet sattumat ei haittaa ollenkaan!
 

 • Tässä vaiheessa laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja sitten voitkin aloittaa baklavan valmistamisen.
   
 • Levitä ensin sudilla voita kauttaaltaan astian (n. 20cmx30cm) pohjalle ja reunoille. Ota yksi palanen filotaikinaa ja peitä loput filot kostutetulla harsolla, jotteivat pääse kuivumaan. 
 • Aseta astian pohjalle ensimmäinen filotaikinalevy. Voitele taikinalevy kauttaaltaan voilla ja laita tämän päälle toinen taikinalevy. Ostamani taikinalevy oli sen verran leveä että laitoin ensin puolet levystä astiaan ja puolet levystä jäi astian ulkopuolelle, voitelin levyn ja käänsin reunan yli jääneen levyn voidellun levyn päälle. Näin levyjä ei tarvitse alkaa erikseen leikkaamaan. 
 • Sudi taikinalevyn päälle jälleen voita ja laita taas yksi taikinalevy, voita ja taikinalevy ja voita. Ripottele sitten tasaisesti kolmas osa pähkinäseoksesta voidellulle taikinalevylle. Laita taas taikinalevy, voi, taikinalevy, voi, pähkinäseos. Toista vielä kerran kunnes olet lisännyt loputkin pähkinäseoksesta.
 • Tämän jälkeen laita taikinalevy ja voi aina vuorotellen niin kauan kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty. 
   
 • Lopuksi voitele päällinen vielä voilla ja leikkaa sen jälkeen terävällä veitsellä haluamasi muotoisia paloja, itse tein ruutuja. Laita astia uuniin 25 minuutiksi tai niin kauan että pinta on kauniin ruskea. Kun baklava on kypsynyt ota astia uunista ja kaada jäähtynyt siirappiseos välittömästi kuuman baklavan päälle, kuulet kuinka baklava imee siirapin itseensä tiristen.
 • Kaada kaikki siirappi (sitä tulee reilusti, baklava lilluu siirapissa) astiaan ja anna baklavan rauhassa tekeytyä ja jäähtyä. Nauti hyvässä seurassa!
   

Kommentit

yenna
Tällä ohjeella baklavasta tulee ihanan paksu ja mehevä, halutessaan baklavan voi tehdä myös uunipellille mutta tällöin siitä tulee puolet matalampi. Kanelia ja neilikkaa voi laittaa oman maun mukaan, mielestäni mitä enemmän sen parempi! :)