Kakko (Satakunnan maakuntaleipä)

Reseptiä katsottu 45 868 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
8 dl maitoa
2 dl vettä, kuumaa
1 tl suolaa, karkeita
50 g hiivaa
1 tl sokeria
14 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kuumalla vedellä. Sekoita liemeen suola, sokeri ja murennettu hiiva. Sekoita puolet jauhoista taikinaliemeen. Anna taikina pohja kuplia ½ tuntia. Sotke loput jauhot löysäksi taikinaksi. Vaivaa sitä noin 5 minuuttia. Puhdista kädet ja kulhon reunat taikinasta.

Muotoile taikinasta kekomainen ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja paina risti taikinan päälle. Anna sen nousta tunnin verran. Hyvin nousseen taikinan pinta repeilee ja se on tasainen ja ilmava. Taikinasta irtoaa myös täyteläinen tuoksu, vanuta taikina kiinteäksi.

Leivo taikina tanko kolme eri kertaa. Käännä tanko välillä kolmeen ja leivo taas yhtenäiseksi taikinaksi. Tee taikinatangosta neljä emousta eli leipärettä. Pyöritä molemmilla käsillä omaa emousta hetki erillään. Käännä hieman taikinan reunaa emouksen sisälle. Näin saat tiiviin "leipäreen". Tämän jälkeen pyöritä emoukset kekomaisiksi. Vaivaa lopuksi "leipäreitä" niin, että ne ovat vastakkain. Samalla "kakon" pinnasta tulee sileä.

Taputa kekomaiset "emoukset" matalaksi reikäleiviksi. Voit myös jättää "emouksen" korkeammaksi limpuksi. Leipää ei saa "platkuttaa" eli sitä ei saa lyödä kovaäänisesti. (Tässä kohdin mua alkoi naurattamaan, höh...)

Tee jauhotetulla "sarvella" reikiä leivän keskelle. Pistele reikiä leivän pintaan. Reikiä ja pistely voidaan tehdä myös nousseihin leipiin. Pistelyn ja leivän ansiosta leivänkuori pysyy paremmin leivässä paistamisen aikana kiinni. Reiän teko on silloin tärkeä kun taikinaan sekoitetaan paljon vehnää.

Anna leipien kohota 15 minuuttia. Paista leipä 300 asteisessa uunin arinalla tai sähköuunissa kuumalla pellillä(eli pelti pitää olla kuuma leivät siihen laitettaessa). Uuni yleensä koreilee kakon pinnan. Kakko on parhaimmillaan juuri paistettuna. Perinteiseen tapaan "kakkopala" halkaistaan kuumana ja väliin pannaan "nokare" voita.


Kommentit