Lipeäkalaa ja maitokastiketta täll viisii

Reseptiä katsottu 4 094 kertaa
2 annosta

Raaka-aineet

Ostoslistalle
n 1 kg lipeakalaa (ei pakaste)
suolaa, maustepippuria
Kastike:
voita
pieniksi silputtu sipuli, vehnäjauhoja
maitoa
suolaa

Ohjeet

Ohjeitahan on monia ja meidän mummolassa se tehtiin sit täll viisii. (annosmäärät olivat kyllä aivan eriluokkaa kun tämä 1 kg),O))

Ota iso teräskattila ja laita tosi kylmää vettä siihen, lisää kalat varovasti ja anna niiden liota siinä n 1½ tuntia. Siilaa sitten vesi varovasti pois ja anna kalojen olla siivilässä. Huuhtase kattila ja laita vettä siihen uudestaan, lisää n 2-3 tl suolaa. Pistä kattila liedelle ja kun kiehuu pistä kalat siihen ja anna niiden hiljalleen poreilla n 10-15 min. Älä missään vaiheessa keitä niin, että pyörivät kattilassa. Kun kala on kypsää siilaa vesi pois ja anna veden valua kalasta.

Kastikkeen teko: Laita kattilaan voita kun alkaa sulamaan lisää sipulisilppu, ole tarkkana että ei pääse ruskistumaan. N. muutama minutti niin lisää vehnäjauhot sekoita kun on imeytynyt jauho rasvaan (ei ruskistunut) lisää maitoa vähissä erissä. Anna kiehua ja muista sekoitella että ei myöskään pala pohjaan. Lisää suolaa ja anna vielä kiehua.

Minä keitän yleensä n 15-20 min ja sitten vielä lisään vähän voita kastikkeeseen, itse tykkään että suolaa saa olla tuntuvasti, mutta jokainenhan laittaa oman makunsa mukaan.

Sitten se tarjoillaan meillä näin jokaisen omalle lautaselle. Pilko perunat lautaselle lisää pienennetty kala perunoiden päälle (ole tarkka että ei ole ruotoja) Kalojen päälle sitten lisättiin valkokastike jonka päälle ripoteltiin nimen omaan maustepippuria.

Jos kalaa ja kastiketta sattuu jäämään niin seuraavana päivänä tehtiin sit tälleen. Voitele uunivuoka pilko perunat, laita kala päälle. Lisää kastikkeeseen vähän maitoa ja laita liedelle että notkistuu lisää juustoraastetta ja sekoita että sulaa. Sitten kaada kalojenpäälle ja laitat uuniin, voinokareita voi laittaa myös muutaman. 200 asteessa niin että pintaan tulee kaunis väri ja ruoka on kuumaa.


Kommentit

naija
Tämähän on ruoka josta joko tykkää tai sitten ei, toiset eivät edes maista sitä hajunvuoksi. Meillä meni kyllä toi kg ihan kevyesti kahteenpekkaan.