Herrrkullinen hernekeitto

Reseptiä katsottu 51 679 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
kanaliemi
1- 1½ kokonaisen kanan luut ja jäänteet
2 selleriä paloiteltuna suuriksi paloiksi
2 keskikokoista porkkanaa suurina paloina (pestynä kunnolla)
2 keskikokoista sipulia (puna tai kelta, mieluummin yksi kumpaakin) halkaise neljään osaan
3 kokonaista laakerinlehteä
½ tl murskattua rosmariinia
½ tl murskattua tinjamia
8-10 kokonaista mustapippuria
20 dl vettä
hernekeitto (aka piärsoppa tai passade gassade)
5 dl kuivattuja herneitä (pisum sativum)
dl vettä
5 dl kanalientä (tai 2-3 kanaliemikuutiota ja vettä)
1 porkkana hienoksi pilkottuna
1 kokonainen selleri hienoksi pilkottuna
1 sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
1 tl sokeria
2 tl sitruunamehua
1 ripaus merisuolaa ja maustepippuria
tujaus jokaista näistä: persiljaa, tinjamia, meiramia & cayenne pippuria
2 dl kuutioitua kinkkua

Ohjeet

 

Tämä resepti on herkullinen ja parhaimman tuloksen saat, kun teet kanaliemen itse. Ajan säästämiseksi voit kuitenkin käyttää valmiita liemikuutioita, mutta maku kärsii... ja pahasti.

Aloitetaan valmistamalla kanaliemi:Ota talteen edelliseltä aterialta kaikki kanan luut, grillatut tai paistetut luut kelpaavat hyvin liemeen, grillatuista ruskeista luista saa paremman maun. Ota samalla myös talteen astian pohjalle jäänyt kanan mehut ja liemi.

Kiehauta vesi ja lisää se haudutuspataan tai paksuun kattilaan. Lisää luut veteen ja käytä liemipussia (juustoliinaa) kääriäksesi siihen morttelissa rikotut mausteet (voit käyttää desiä vettä saadaksesi morttelin pohjalta kaikki maut mukaan, älä murskaa laakerinlehteä, revi se). käytä tätä nyyttiä haudutuspadassa, jottei ne sekoitu liemeen mukaan. Kun kaikki aineet ovat mukana, siivilöi pinnalta muodostuneet kuohut. peitä kannella ja anna hautua hitaasti 2h. Lopuksi poista nyytti padasta ja siivilöi kanaliemi Jos käytät liemessä kanan lihaa, niin laita ne vasta lopuksi n. 15 minuutiksi liemeen (ei ylikypsene). Kanaliemi säilyy jääkaapissa n. 2-3 päivää.

Ja sitten asiaan, eli herrnekeiton valmistamiseen:Käyttäen haaleata vettä, ensiksi herätä herneet turvottamalla niitä 20 minuuttia, mieluiten 45 minuuttia. Sen jälkeen siivilöi herneet. Kiehauta vesi ja lisää se haudutuspataan, lisää herneet ja anna hautua tunnin verran, kunnes herneet alkavat pehmetä. Lisää mukaan kaikki loput ainekset ja anna hautua hitaalla lämmöllä n.½h, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Voit halutessasi jättää keiton näin, tai soseuttaa sen hieman sen viilennettyä yleiskoneessa.

Vinkit!

  1. Keitto jäätyy hyvin ja säilyy pakastimessa n. 1-2 kk, talleta tarpeeksi talteen kylmien kelien varalle.
  2. Voit käyttää halutessasi myös porsaan luita, tai jos on ollut joulukinkku työn alla, niin porsaan silavaa ja luuta padassa, näin ollen et tarvitse kanan luita.
  3. Kinkun voi korvata myös jauhelihalla.
  4. Voi käyttää myös kananliemen sijasta kasvislientä, saat sen korvaamalla luiden määrän lisäämällä desin jokaista kasvista liemiohjeeseen.
  5. Sokeri on valinnainen
  6. Lisää sinappia oman maun mukaan
  7. kanaliemestä saa kirkkaan jos ei käytä paahdettuja kananluita, mutta tämä näkyy myös liemen maussa. Paahtamalla luut puoli tuntia 250 asteisessa uunissa ne saa värinsä. Tämä on tapahtunut jo, jos käytät käytettyjä luita uusien luiden sijaan.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

JHawx
Kun tekee itse, se pesee ihan selvästi kaupalliset hernekeitot. Tämä säilyy kauan hyvänä ja on helppoa lämmittää uudelleen. Kun sille antaa aikaa, niin se saa hyvät vivahteet. Itse lisään ohjeeseen aina hieman kermaa, mutta sitä ei välttämättä tarvita.

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.