4 207
4 207

Jauhelihaperunabataattivuoka

30 - 60 min

Raaka-aineet

800 g jauhelihaa
2 kg jauhoisia perunoita
1 kpl bataatti
3 kpl pientä sipulia
2 dl ruokakermaa
kasvislientä (fondi/kuutio)
loraus juoksevaa margariinia
2 prk tomaattimurskaa á 400g
juustoraastetta
2 tl valkosipulimurskaa
ropsaus currya
toinen ropsaus paprikamaustetta
kolmas ropsaus suolaa
neljäs ropsaus mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

Tämä on hyvä arkiruoka, jota on hyvä vaikka pakastaa. Samalla tulee opeteltua bataatin monimutkaista käyttöä ruoanvalmistuksessa. Bataatti on se sellainen hassun oranssi juures, jota löytyy heti perunoiden vierestä melkein jokaisesta ruokakaupasta.

Kuori perunat ja bataatti. Pilko bataatti perunan kokoisiksi paloiksi. Pistä kaikki kattilaan, mukaan kylmää vettä niin että juuri peittyvät ja ei kun keittämään. Noin 20 min kiehumista piisaa. Voit siis ihan hyvin pistää juurekset nesteeseen jo ennen kuin se on kuumaa, tässä käytössä ei ole mitään väliä vaikka hajoaisivatkin. Sivumennen huomauttaisin, että kun keität uusia perunoita, niin muista lisätä keitinveteen oikein reilusti suolaa! Se ei tee perunoista suolaisia, vaan muuttaa veden ominaisuuksia siten, että perunat pysyvät paremmin kasassa. Tällä tiedolla ei ole tämän ruuan kanssa mitään tekemistä. Lopuksi ota 1-2dl keitinvettä talteen ja kippaa loput surutta viemäriin.

Silppua sipuli. Vähän rasvaa pannuun ja ruskista jauheliha sipulin ja valkosipulin kera. Mausta mustapippurilla ja kevyesti suolalla, paprikajauheella ja currylla.

Soseuta perunat ja bataatti perunansurvimella (nimestään huolimatta se pystyy kyllä myös bataattiin). Bataatti antaa mukavasti makeutta soseeseen, joten jos tähän asti ajattelit jättää sen pois, niin hopihopi bataattiostoksille ja keittämään. Liota kasvisliemikuutio tai fondi säästettyyn keitinveteen ja lisää se soseeseen. Lisää myös rasva ja ruokakerma. Soossin voi muuten tehdä teräskattilassa hyvin myös sähkövatkaimella, mutta pitää varoa vatkaamasta liikaa ettei tule liisteriä.

Lado vuoan pohjalle peruna-bataattisoosia. Päälle jauhelihaa ja tomaattimurskaa. Tässä kohtaa kannattaa ropsutella vähän suolaa tomaatin päälle - se nimittäin vahvistaa makuja ja jos tomaatti maistuu vain vähän, siitä tulee olmi maku. Paseerattu tomaatti voisi toimia, mutta murskassa on mukavia kokkareita.

Päälle taas perunasoosia jne. Ihan vimoseksi kannattaa päälle leikellä tomaateista siivuja koristeeksi ja ropsutella juustoraastetta.

Paista 175C uunissa n. 45-60 min ja sillä selvä.

Tästä satsista tuli kaksi vuoallista, mutta tämähän nyt tietenkin riippuu vallan siitä, minkämoisia kiuluja kustakin taloudesta löytyy. Kuvat on eri vuoista ja niistä näkyy miten eri näköiseksi tämän saa riippuen siitä kuinka paljon mitäkin ainetta mihinkin kerrokseen mättää.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään