166 457
166 457

Ruisleipä

Raaka-aineet

Hapatin:
4 leipäviipaletta
1 l vettä
1 l ruisjauhoja
Taikina:
1 dl vettä
2 rkl suolaa
(hiivaa)
1,5 l ruisjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Taikinajuuri

Ruisleivän teko alkaa taikinajuuren tekemisestä. Hanki jostain hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauho huolellisesti sekoittaen.

Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

Taikina

Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

Kohota taikinaa vielä liinan alla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa.

Leipominen

Taikinasta saat neljä leipää. Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettyinä. Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiä. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään.

Seuraavalla kerralla aloittaessasi leipomista laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

tepheikk
Perinteinen ruisleipä, jota isoäitinikin leipoi.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään