Yläsavolainen mykyrokka

Reseptiä katsottu 65 554 kertaa
20 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
0,5 litraa verta
4-5 dl ohrajauhoja
1 Sipuli
10 suurta perunaa
1,6 kg karjalanpaistilihoja tai mieluummin 2 kpl 0,8 kg:n klöntt
0,7 kg maksaa
2 possun sydäntä
2 munuaista
1 dl olutta
30-40 g suolaa ja kokonaisia pippureita 1-2 pussia
4,5 litraa vettä

Ohjeet

Kahdeksan litraa mykyrokkaa - aloittelijallekin sopiva ohje!

Aloita noin kolme tuntia ennen muun mykykeiton valmistamista keittämällä pilkotut munuaiset kahteen kertaan väljässä vedessä ja jättämällä ne sitten ainakin pariksi tunniksi likoamaan. Keitä pilkottu maksa kerran väljässä vedessä ja kuori siitäkin kuohu pois pinnalta plus huuhdo.

Keitä 10 litran kattilassa (sillä keittoa syntyy näistä aineksista noin 8 litraa) 4,5 litraa vettä ja perunalohkot. Lisää veteen suolaa 4 tl.

Tee mykytaikina veren ja oluen sekoitukseen, johon sekoitat ohrajauhoja 4-5 dl. Anna taikinan tekeytyä tunnin verran ja sekoita siihen halutessasi hienoksi silputtu sipuli plus 1-2 tl suolaa. Kastele kaksi lusikkaa keittoliemessä ja muotoile niiden avulla veriletun muotoisia mykyjä plus sujauta ne kattilan reunaa pitkin kattilaan, ei päällekkäin, koska silloin ne hitsautuvat kiinni toisiinsa möykyiksi. Samantapaisen reseptin tehnyt Sari näkyy laittavan mykytaikinan lepäämään jääkaappiin yön yli ja ruskistavan sipulit ensin - voi olla ihan hyvä idea, sillä lyhyesti levännyt taikina on hankalaa työstää... Moni lisää myvyt vasta viimeiseksi rokkaan, ellei niitä ole tehty ruisjauhoista.

Tämän mykyjentekovaiheen voit myös kokonaan ohittaa, jos ostat vain yksinkertaisesti kaupasta paketillisen verilettuja ja laitat ne kattilaan. Reseptin lopussa on ohje vanhanaikaisien ja "ihan oikeiden" mykyjen tekemiseen.

Lisää kattilaan esikäsitellyt munuaiset ja maksa sekä sydämet ja karjalanpaistilihat. Laita reilusti kokonaisia pippureita (1-2 pussillista). Kun keitto on kiehunut runsaan tunnin ajan ja olet kuorinut siitä kuohun pois, maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa.

Mykykeitto on parhaimmillaan ainakin pari kertaa lämmitettynä, joten sitä kannattaa yleensä tehdä paljon, ja lämmitysten aikana voi vielä lisätä keitettyjen perunoiden paloja ja hiukan vettä. Mykyrokkaa voi myös mainiosti pakastaa - se säilyy pakastimessa hyvänä kuukausikaupalla.

Supertipsi: jos haluat poikkeuksellisen hyvänmakuista lihaa keittoosi, osta kokonainen 1,6 kilon lihaklöntti tai 0,8 kg:n naudanlihaklöntti ja samanlainen sianlihaklöntti, upota ne kiehuvaan veteen (jolloin mehut jäävät sisälle), keittele kypsäksi ja paloittele lihat keittoon vasta tämän jälkeen!

Eikun maistelemaan vaikkapa piimän ja ruisleivän kera! Njam!

PS: Rauha Voutilaisen resepti mykytaikinaksi 10 litran keittoannosta varten:

200 g ihraa

200 g sipulia

25 g voita

1 litra verta

100 g vehnäjauhoja

1250 g ohrajauhoja

Pilko ihra pieniksi kuutioiksi ja sulata se pannulla. Lisää rasvan joukkoon silputtu sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä. Sulata mukaan voi.

Vaivaa jauhot ja jäähtynyt sipuli-rasvaseos vähitellen veren joukkoon. Taikinan pitää olla löysää. Leivo taikinasta ohuita, pieniä mykyjä.

Kun lihat ovat kypsyneet noin 1,5 tuntia, lisää myvyt lihojen päälle kypsymään. Anna keiton kiehua parikymmentä minuuttia ja lisää lopuksi liemeen perunalohkot ja keitä ne kypsiksi.

(Mykyresepti: Rauha Voutilainen)


Kommentit

penttiruots
Parasta ruokaa mitä olen syönyt! Herkullista, riittoisaa ja edullista! Vain paranee lämmitettäessä! ja kestää mainiosti pakastuksen!