Soba -nuudelit ja kastike

Reseptiä katsottu 17 040 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
400 g tattarijauhoja
200 g durum vehnäjauhoja
2.4 dl jääkylmää vettä
kastike
0.5 dl miriniä tai mielummin hon-miriniä
0.5 dl soijakastiketta
1.5 dl dashilientä
1 rkl sokeria
1 kpl noriarkkia

Ohjeet

Kastike

Keitä dashilemi ja sulata joukkoon sokeri. Lisää mirin ja soija joukkoon. Laita kastike annoskuppeihin jääkaappiin.

Paahda noriarkkia tohottimella ja leikkaa saksilla ohuiksi siivuiksi.

Nuudelit

Sekoita puuastiassa tattarijauhot ja vehnäjauhot keskenään. Lisää lähes kaikki vesi ja nypi kosteus tasaisesti jauhojen joukkoon. Lisää loppu vesi ja muotoile takinasta pallo. Taikinan kovuus tulisi olla sama kuin korvalehden puristettaessa, eli lisää tarpeen mukaan vettä.

Vaivaa taikinasta ilma pois. "Nyrkkisääntönä" on 100 kpl nyrkiniskua taikinaan samalla taikinaa käännellen. Pyöritä takaisin sileäksi palloksi.

Levitä tattarijauhoja puualustalle. Muokkaa takinasta levy ja ala kaulimaan sitä. Kauli jauhojen avulla kunnes se on yhden millimetrin paksuinen ja neliönmallinen. Lisää päälle jauhoja, taita levy kahtia, lisää jauhoja ja taita toiseen suuntaan kahtia.

Aseta taikina niin, että pitkä sivu on itseäsi vasten. Leikkaa nuudeliveitsellä mahdollisimman ohuita siivuja. Jos ei omista nuudeliveistä, niin pitkä teroitettu lasta jossa siis tasainen suora terä ajaa varmasti saman asian.

Ripottele jauhoja päälle ja nostele nuudeleita irralleen toisistaan.

Täytä ison lävikön pohja jääpaloilla. Kuumenna iso kattilallinen vettä kuumaksi. Ravistele nuudeleista ylimääräinen jauho.

Keitä nuudeleita minuutista puoleentoista minuuttiin. Kannattaa keittää pienemmissä erissä. Nosta nuudelit heti keittämisen jälkeen lävikköön ja huuhtele nopeasti jääkylmällä vedellä.

Tarjoa nuudelit kylmänä ja dipattuna kastikkeeseen. Koristele annokset norin siivuilla ja jollain värikkäällä.


Kommentit