Latva-artisokkaa keitettynä kasvisliemessä

Reseptiä katsottu 16 402 kertaa
2 annosta | Valmistusaika 15 - 30 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 kpl kiinteää artisokkaa
1/2 kpl sitruunan mehua
2 rkl kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio
1.5 l vettä
sitruuna-voi tai hollandaisekastike (katso linkki)

Ohjeet

Valitse artisokat huolella, hylkää kuivat ja mustuneet versiot.

Leikkaa artisokanlehtien terävät kärjet tylsäksi, jos eivät ole jo valmiiksi.

Katkaise varsi kukan juuresta, niin että artisokka pysyy pystyssä lautasella.

Kiehuta vesi kuumaksi, lisää fondi ja sitruunanmehu. Keitä artisokkia n. 20 minuuttia. Aritsokan kypsyminen riippuu paljon sen koosta ja kiinteydestä, kypsyyttä voi kokeilla hammastikulla artisokan juuresta. Tämän ruokalajin osalta ei ole katastrofi, jos menee hieman ylikypsäksi, eli voi valmistaa samana päivänä odottamaan ja kuumentaa keitinveden ennen tarjoilua.

Nosta ulos kattilasta ja pidä alassuin, niin että keitinvesi valuu pois. Tarjoa lautaselta kastikkeen kera. Artisokka syödään sormin, nypi lehti kerrallaan irti, dippaa pehmeä osa kastikkeeseen ja jäystä se irti hampaillasi. Kun lehdet on syöty ja kanta näkyvillä leikkaa kantaa suojaava parta irti, lähtee helposi ruokailuveitsellä. Nauti kanta veitsellä ja haarukalla.

Ruokajuomaksi aito kuiva shampanja tai luxemburgilainen kuohuviini. Yksi artisokka riittää kahdelle henkilölle, jos esim yli viiden ruokalajin ateria.

Keitetty latva-artisokka on syötävä vuorokauden sisällä, sillä pitkässä säilytyksessä siihen kertyy myrkyllistä sulfaattia.


Kommentit