Joulukinkku meillä paistetaan näin

Reseptiä katsottu 25 776 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
n 7½-8 kg Harmaasuolattu juhlakinkku potkalla
ruisjauhoja/vettä
kuoruttamiseen: väkevää sinappia, farinisokeria ja keltuainen sekä korppujauhoja

Ohjeet

Nyt varmasti moni kauhistelee tapaani paistaa kinkkua, MUTTA tämä ei petä koskaan ja näin on iso-mummi opettanut ja sitä on noudatettu aina.

Kinkusta tulee ihanan mehevä eikä tarvitse uunia pitää varattuna yötä-päivää.

Huuhtele kinkku ja laita se kylmään veteen yöksi likomaan, vaihda vettä ainakin kolme kertaa. Ota kinkku aamulla ja laita se ritilän päälle tiskialtaan päälle. Siinä annat sen valua n 2 tunti. Kuivaa kinkku.

Nosta kinkku leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Tee ruisjauhoista ja vedestä taikina (ei liian kovaa) kauli taikinasta kinkun kokoinen levy tai littaa kosteilla käsillä palasia kinkun päälle tasaiseksi. Taikinaa tulee vain kinkunpäälle ja sivuille, mutta ei pohjalle. Kotsuta käsiä taas ja silitä taikina tasaiseksi. (huom! älä paina taikinaa liian tiukasti kinkunpäälle)Pistä mittari paksuimpaan kohtaan jos et luota paistoaikaan. (meillä ei mittaria käytetä) Ja sitten laitan kinkun uuniin.

Meillä lasketaan kinkun paistoaika näin, jos on 8 kilon kinkku niin ensimmäinen kilo pidetään 1½ tuntia ja seuraavat kilot ½ tuntia. Näin tämän painoisen kinkun paistoaika on 5 tuntia.

Asteita uuniin pantaessa 220 ½ tuntia ja sitten lasketaan lämpö 190 asteeseen tai 200 uunista riippuen.

Mittari näyttää tällöin 77 astetta.

Ota kinkku uunista ja anna hetki jäähtyä. Irroita taikinakuori varovasti ja verkko sekä nahka. Varoo että et polta käsiäsi.

Sekoita sinappi, farinisokeri ja keltuainen ja sivele se kinkun päälle. Sirottele korppujauhoja siivilänläpi ja laita uuniin 250 asteeseen, niin että pintaan tulee kaunis väri.

Koristele kinkku joko neilikankukilla tai mandariinilohkoilla, luumuilla mitä nyt milloinkin haluat.


Kommentit

naija
Kuvaan ei saatu vielä koristeita mutta myöhemmin ehkä jossakin kuvassa näkyy. Taas kerran oli kinkku mehevä, eikä liian suolainen.