Höyrytettyä Batattia

1 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

Bataattia
Valkosipulia
Voita
Soijakastike
Suola
Persilja

Jaa resepti

Ohje

 蒸したサツマイモ (Mushita satsumaimo) höyrytetty bataatti - Bataatti kuuluu japanilaiseen syksyn ja talven keittiöön. 

Itse en näköjään voi tehdä mitään perinteisesti, vaan aina pitää hiukan viilata... Joten tässä aseta variaatio/sovellus:

 

Kuori ja pilko bataatti epäsymmetrisesti japanilaisittain Rangiri-leikaukkesella (乱切り).

 

Aseta lautaselle. Peitä kauttaaltaan hyvin tuorekelmulla. Aseta häyrystysritilälle ja varaa vettä viereen. Ylimääräisen veden ei ole tarkoitus päästä lautaselle. Kysymys on vain kypsennystekniikasta. Näin maku ja kuorimisen jälkeiset vitamiinit, hiven-ja kivennäisaineet pysyvät visusti lautasella, eivätkä huuhtoudu keitinveden mukana viemäriin.

Huomio! Keitinvedet voi aina jäähdyttää ja käyttää huonekasvien tai kukkapenkin kasteluun. Tämän opin jo 50 vuotta sitten mummolassa. 

Kastike on hyvin helppo. Kuori ja pilko valkosipuli pieniksi kuutioiksi - älä missään tapauksessa murskaa, koska se muutta makua oleennaisesti. Sulata voita kattilassa keskilämmöllä ja lisää kuutioitu valkosipuli ja kuulota 2 minuuttia. Lisää bataateista lähtenyt liemi, lisää aavistus soijakastiketta ja vielä nokare voita ja sekoita kaapimella hyvin ja kaiken aikaan 2-3 minuuttia, kunnes kastike emolgoituu eli hiukan sakeutuu. lopuksi lisää persilja. Pippuria en lisännyt, en chiliä tai muita härpäkkeitä. Bataattista tuli hyvin makeahko ja haluan korostaa juuri sitä makua yksinkertaisella tavalla.

Aseta kuuma bataatti lautaselle ja levitä lusikalla kastike päälle. Kastiketta jäi lautaselle yli, joten otin palan bataattia ja muussasin sen lautaselle - koko kastike meni. 

Itselleni tämä oli pääruoka annoskokona. Tänään en halunnut lihaa tai kalaa. Se ei tarkoita, että olisin kasvissyöjä tai jopa vegaani. Olen sekasyöjä ja syön mitä tekee mieli ja milloin haluan, ihan luonnostaan ja en pidä dieettiä. Kirjoitan reseptejä yleiseen käyttöön, mistä jokainen voi poimia omansa, mutta pääasiassa ne ovat itselleni muistitukseksi, mistä kyös muut saattavat hyötyä.

Vegaanin saa, kun valitsee rasvan sen mukaan. Itseltäni tulee margariinille täysi tyrnäys (lue itse sen tuoteseloste) ja rapsiöljy, joka haiseen virtsankaltaiselle... Muuten siellä on laaja valikoima öljyjä käytössä... Margariinilla sotkettu oliiviöljy on vihoviimeinen harhaanjohtaja... 

Kyllä, otan kantaa ja tässä reseptissä juuri nyt, koska se sulkee pois teityt  "vaihtoehtokyselyt" jo ihan suoraan, ettei tarvitse käydä turhaa jankutusta "Mainosorjien" ja "Elitasoruokahippien" kanssa. Tällä kommentoinnilla, tämä ei myöskään pääse muualla julkaistuksi, koska tässä on myös monessa asiassa vastahakainen vallitsevan ruokakäsityksen kanssa...

 

Mainio lisuke lampaalle, karitsalle, possulle, porsaalle, naudalle, härälle - En välttämäättä suosittele millekään riistalle ja en myös ankalle... Kalkkuna ja kana menevät juuri siinä, mutta aivan rimaa hipoen... Tämä on vain suositus!!! Jokainen makunsa mukaan. 

Kaloissa lohi ja karppi, mutta paistettuna runsaassa rasvassa ilman leivitystä, grillattuna, nuotiolta, leivinuunista, uuni grillivastuksilla, takka... 

 

Hyvää Ruokahalua!Helsinki 15.12.2023

FM/FutoMaki

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 5 Lihasoppa paistista ja luomujuureksista
  • 0 2 Kananpojansuikalekeitto
  • 2 3 "Kaalibataatti"
  • 1 0 Bataattikeitto
  • 7 4 Porsaan ulkofileepihvi, maustevoi & persikkasalsa
  • 0 0 AppelsiiniBataattiKookosKeitto

Kommentit

FutoMaki
Niin - Helppoa ja Hauskaa - Perusresepti ja säännöt...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään