Karkea Vuokamakkara (Grobe Fleischkäse)

6 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

1.
150 g kypsennemätöntä pekonikuutiota
2.
90-100 g sipulia pieninä kuutioina
50 g voita (normaalisuolainen)
3.
500 g siskonmakkaraoita (massa, kypsennemätön)
100 g Emmental-juustoa
1 rkl hienonnettua persiljaa
4.
raastettua muskottipähkinää
jauhettua mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

Tämä on ollut jo 30 vuotta To Do-listalla, mutta on ollut helpompi ostaa valmiina??? Nyt kuitenkin sitten meni ihan ensimmäistä kertaa itselläni myös tekoon. 

 

Germaanisilla alueleilla/maissa, tämä on ihan arkista ja tunnettua ruokaa. Myös tämän käyttö on hyvin monipuolista eli tavallisen makkaran asemasta keittoihin, salaatteihin, paistettuna aamu/lounas/ilta/yö, kylmänä tai kuumana, salaatissa, keitossa, kastikkeessa, padassa, paistettuna, höyrytettynä, uppopaistettuna, paneeroituna, grillattuna, savustettuna, Hot Pot, Nabe... Massaa voi käyttää myös täytteenä ja toisellakin tapaa esim. Spätzle-muodossa kypsentäen... Tapoja on monia ja mahdollisuuksia todella paljon sisältäen mykyt, knödelit, täyte...

 

Tehdessä törmäsin kahteen asiaan (ensimmäistä kertaa, kuin tein), jotka vaikuttavat ulkonäköön. Omani on nyt todellakin karkea, mutta sitä korjataan sitten seuraavalla kerralla tehdessä, tosin laitan tähän reseptiin toki jo sellaisen ohjeistuksen mukaa työvaiheisiin, jolloin lopputulos näyttää jo hiukan toisenlaiselta.

 

Tässä reseptissä on työtä, tosin välineistö ja oikea hella auttavat asiaa. Itse keitin yhdellä induktiolevyllä, joka haastaa organisoimaan tekemisen melko tarkasti aikarajassa pysyen. Oiva apu on pöytätuuletin, kun yleensä käytän japanilaista käsiviuhkaa (uchiwa/うちわ)

Aloitetaan ihan ensimmäisenä pekonikuutioiden hitaasta rasvan sulattamisesta ja ruskistamisesta. Valmiit pekonikuutiot kylmälle pannulle ja pannu liedelle keskikuumalle levylle. Sekoita välillä. Näin rasva sulaa hitaasti ja jäljelle jää enimmäkseen vain lihaa. Siivilöi ja jäähdytä. Näitä toki löytyy jääkapistani tai pakkasesta varuille... Tässä välissä, kun pekoni on pannulla, leikkaat sipulin pieniksi kuutioiksi. 

 

Kuulota sipuli pannulla ja voissa hidahkosti, koska sipulin tulee kypsyä samalla olematta raaka taikinaan lisättäessä.. Ei siinä pekonin rasvassa, jonka kyllä otan talteen muuta käyttöä varten - makuasia parissakin kohdin... Samalla pannulla käy, koska on olemassa nuolija, jolla pannun voi karkeasti putsata välissä ilman pesua - pieni lisämaku on ok, mutta ei tarvitse asettua etualallle. 

 

Silppua persilja hienoksi. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi 3mmx3mm (ei raastetta).

 

Makkaramassa kulhoon.

 

Mausteet ovat hyvin yksinkertaiset. Muskottipähkinää raastettuna ja hienoksi jauhettua mustapippuria (maustemyllyssä). Lisään täysin kokemusperäisesti mausteet joukkoon hyppys- ja silmätuntumalla, jotka ovat jotenkin yhteydessä makuelimiin suu ja kieli. Joukkoon sipulit voineen, pekonikuutiot jauhettuna leikkurin kautta pienemmiksi muruiksi. Juusto myös ja sitten vatkaimen taikinakoukut käyttöön, kunnes massa on tasainen... Nyt kuvassa oleva on sekoitettu käsin kaiken höpöttämisen lomassa (asiakas keittiön tiskillä)... Panostaminen käsivatkaimen taikinakoukkuihin on todella hyvä lisä, vaikka näin karkeaan olin ja olen ihan tyytyväinen - haluan myös suutuntumaa... 

 

Vuokani in vain 18cm pitkä ja vetoisuudeltaan 0,6L / 6 dl/ 600ml eli mahtuu myös Air Fryeriin töissä. 

 

Kypsennys tapahtui vesihauteessa + sen höyryssä. Viimeistely kiertoilmaisessa Air Fryerissa. Yleensä tehdään vain uunissa, mutta tapoja, sekä mahdollisuuksia on monia... Höyryssä pitää muistaa pinnan suojaaminen turhalta nesteeltä ja kierililmassa olla auki ja peitetään vain tarvittaessa...  Itse kypsensin höyryssä 17 minuuttia ja siirsin A.F. +200C ja 8 minuuttia. Paiston jälkeen jäähdytetään kunnolla. Se kiinteyttää massan ja pitää nesteet sisällä - jos leikkaat lämpimänä, niin nesteet saattavat valua osittain pois ja täysin hukkaan, kuten paistetussa pihvissä...Kylmässä siivussa maistan kaiken maustamista myöden ihan sinältään. 

 

Hyvää Ruokahalua, 

 

Helsinki 08.02,2023

 

FM/FutoMaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Rapsakka ja raikas pizza
  • 2 9 Punajuuritimbaali
  • 5 2 Lihaisa voileipäkakku
  • 5 6 Kantarelli - Västerbottenost- piirakka
  • 11 10 Punajuuri-sinihomejuustopatee
  • 0 0 Tuliset TäytetytTomaatit

Kommentit

FutoMaki
Maistuu hyvin monipuolisesti...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään