Makedonialainen Salaatti

1 annosta

Raaka-aineet

Keltaista suippopaprikaa
Tomaattia
Sipulia
Lehtipersiljaa
Neutraalia kasvisöljyä
Tummia oliiveja

Jaa resepti

Ohje

Makedonialainen salaatti ei vaadi paljon, muuta kuin hyvät raaka-aineet ja tieto-taidon tekijältä. Nyt pitää ymmärtää mitä tehdään ja miksi. Tämä resepti on länsimaalaiseen keittiöön verrattuna täynnä ansoja, jotka yritän nyt loogisesti avata. 

 

Keltainen suippopaprika: Yksinkertainen ja hyvä raaka-aine. Ansa 1. Vaihdetaan punaiseen? Tomaatti on jo punainen? Paprikat pitää käsitellä oikein. Paprikat paahdetaan avotulella tai uunin grillivastusten alla, kunnes niissä on mustia läikkiä. Ei hätää, ne poistuvat toisessa työvaiheessa. Muovipussiin tai kallelliseen asiaan hiostumaan. Ansa 2. Käytetään meidän kasvihuonepaprikaa - Ei käy! Siinä on liikaa hedelmälihaa ja makeutta. Ansa 3. Käytetään raakaa paprikaa - Ei käy. Ansa 4. Säilötty, kuorittu paprika - täällä??? Suomessa: Jos purkitetussa tuotteessa on käytetty etikkaa ja/tai  suolaa, sokeria, oliiviöljyä, mausteita, yrttejä - Ei käy!  En kuitenkaan ole nähnyt keltaista paprikaa purkista, mutta punaista kylläkin, miksi mainitsen sen kahdessa kohdassa... 

 

Tomaatti: Makedoniassa, kuten koko Balkanilla, Turkissa ja Maltalla saan fantastisia tomaatteja kaupasta ja torila, sekä vihanneskojuista. Tomaatin tulee olla kypsä ja iso. Pihvitomaatti on täysin korvaava tuote nimenomaan tässä reseptissä... Yleensä tomaatin paikka ei ole jääkaapissa, mutta nyt se on hyvä laittaa sinne aiinakin muutamaksi tunniksi, että se on kauttaaltaan kylmä. Ansa 1. Käytetään pieniä/pienempiä kasvihuonetomaatteja/kasvatustunnelitomaatteja tai kirsikkatomaatteja. Ansa 2. Tomaatti ei ole kypsä

 

Sipuli: Keltasipulia kiitos. Ansa 1. Yritetään muilla sipuleilla "hienostuneesti" - Tämän salaatin hienous on juurikin sen yksinkertaisuudessaan oikeilla raaka-aineilla.

 

Lehtipersilja: Oikeaa, kunnon lehtipersiljaa. Ei kurttupersiljaa. Ansa 1. Kaupan ruukkupersilja - Eei vaan maistu yhtään miltään. Ansa 1. Kuivattu persilja - Ei käy! Monesta etnisestä kaupasta saattaa saada ihan ympäri vuoden kunnon persiljaa.

 

Öljy: Neutraalinmakuinen ruokaöljy. Ansa 1. Sävelletään vaikka millä perusteella - ei tarvitse, koska öljyn määrä on todella pieni. Öljyn tarkoitus on kantaa luontaisia makuja, ei muuttaa niitä. Ansa 2. Oliiviöljy - Ei käy!

 

Oliivit: Käytä mahdollisimman pieniä, kivellisiä, luontaisesti kypsytettyjä tummia/mustia oliiveja. Jos et löydä sellaisia älä laita muuta salaatin päälle, vaan tarjoile erikseen. Ansa 1. Käytetään värjättyjä, mustia oliiveja - Ei käy!

 

Tekotapa/respti:

 

1.   Leikkaa paprikat n. 1-1,5cm suikaleiksi 

2.   Leikkaa tomaatit karkeiksi paloiksi, mutta haarukkaan ja huuhun sopiviksi.

3.   Leikkaa persilja hienoksi ilman varsia (ne voi säästää liemen keittoon)

4.   Kuori ja leikkaa sipuli keskikarkeaksi kuutioksi (säästä leikkaamatonta sipulia)

5.   Tomaatit ja sipulit kulhoon, aavistus öljyä

6.   Sekoita lyhyesti nostellen tomaatit ja sipuli keskenään ja laita tarjoiluastiaan nesteineen

7.   Nyt leikkaa sipulikuutioita päälle (näin ehdoton tuoreus ja maku tulee esille) - Nyt älä sekoita

8.   Paprikkaa päälle

9.   Lopuksi 2 oliivia/syöjä

10. Tarjoillaan välittömästi!

 

Tähän ei tule mitään mausteita tehtäessä. Täällä ei tuoreen tomaatin kanssa koskaan käytetä mitään etikkaa ja sitrustuotetta. Tomaatissa on oma hapokkuutensa ja se riittää. Jotkut saattavat lisätä omalle lautaselleen, omaan annoksen ripauksen suolaa ja ehkä öljyä. Pippuriakaan ei käytetä - en ainakaan ole vielä koskaan nähnyt kenenkään käyttävän.

 

Jos tässä nyt sitten kuitenkin muokataan ja sävelletään ihan omia, niin harras pyyntö on, että ette mainitse Makedoniaa millään tavalla tai muodossa. Tiedän, että on vaikea välillä ymmärtää, että raaka-aineet maistuvat usein parhaimmilta luonnostaan kaikessa yksinkertaisuudessa. 

 

Tämä salaatti on yksi makedonialaisen keittiön perinteisiä kulmakiviä. Muuttaessa reseptiä ja tekotapaa, nimetkää ja kiitos toisin ja omalla tavalla ilman kansallista liitettä - Paikalliset ovat hyvin ylpeitä ruostaan ja perinteistään.

 

Itselläni annos meni ihan lounaan pääruokana ihan ilman lisukkeita... Muuten sen voi tarjoilla leivän/sämpylän kanssa ja paahdetulla leivällä kaijmakin kanssa...

 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Skopje 05.07.2022 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Maukas ja perinteinen makedonialainen salaatti...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään