Metonkötäleen palapaisti 12.10.2021

Reseptiä katsottu 303 kertaa
3 annosta | Valmistusaika 6 - 12 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 Kpl Meton rintafilee
Roimasti Riistamaustetta
Sopivasti Suolaa
Noin 3-4 dl Riistalientä /selkäpankosta
4 Laakerinlehteä
2 Valkosipulinkynttä
Kourallinen Kuivattua suppilovahveroa
Pari Omppua, ite laitoin makeaa
3-4 dl Maitokolmion ruokakermaa
2 dl Punkkua ruokaan loput kitaan
Pari Hyvää Löökiä

Ohjeet

Kyllästyin tekemään meton aina kokonaisena sen takia nykyään melkein aina pistän kappaleiksi jotta saan nauttia siitä useammin...

Homma lähtee liikkeelle hyvästä linnun riiputuksesta, joko kokonaisena köyden jatkeena tai fileenä vakuumissa jääkaapissa. Kun lintu on nyljetty / kynitty ja paloiteltu. Homma aloitetaan rintafileen paloittelusta syötävän kokoisiin paloihin. Palat laitetaan muoviastiaan ja maustetaan riistamausteella suolalla ja valkosipulilla. Kuppi laitetaan jääkaappiin elmukelmun peittelemänä muutamamaksi tunniksi odottelemaan. Tuossa ajassa voi pikkasen siivota kotona (rouvan mieliksi) ja kannattaa keittää lihaliemi selkäpankosta. Ite halkaisin selkäpankon rangan kohdalta keskeltä  kahtia jykevällä puukolla. Sitte ranka kattilaan maustepippurien , suolan ja laakerinlehtien kera kattilaan kiehumaan. Keittelen maut noin tunnin ajan irti luista ja ytimistä lisäten vettä kattilaan tarpeen mukaan.  Ps  lientä kannattaa maistaa keittämisen aikana ja lisätä tarpeen mukaan vettä tai suolaa kunnes liemi on hyvää.. 

Kun liemi on valmis ja roippeet eroteltu voi aloittaa meton ruskitamisen pannussa. Palat ruskistetaan mielellään voissa ja laitetaan ruskistamisen jälkeen savipataan, lasiastiaan tai haudutuspataan. Pataan laitetaan omput jotka on pienitty, sipulit, suppilovahverot. Sitten päälle viiniä ja riistalientä kunnes palat ui liemessä hienosti. Patojen vuokien pitää olla kannellisia jotta hyvät liemet ei haihdu. 

Sitten vaan uuniin matalaan lämpöön 100c kupeeseen tai haudutuspadassa low asentoon vähintään 6 tunniksi. Ite laitan yleensä illalla myöhään uuniin ja aamulla lisään kerman pataan ja hämmennän kunnes sekoittuu...Tarkistan liemen suolan ja annan vielä ottaa lämpöä vähintään tunnin. 

Sitten eiku pöytään jauhosten pottujen, puolukkahillon, lisäkkeiden kans mistä tykkää.  Eiku kitaa kohti hyvän särpimen kera.

Kiitos Tapiolle metsän antimista.


Kommentit