Lohikeitto

Reseptiä katsottu 434 kertaa
8 annosta | Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
3 rkl Valion voita (1.4 %)
250 g Sipulia hienonnettuna
3 tl Sokeria
1.5 kg Yleisperunoita
0.5 kg Porkkanoita
Vettä
4 Knorrin kala-annosfondia
1 tl Mustapippuria
865 g Lohta
1 tl Suolaa loheen
4 dl Kuohukermaa
Ruukku tilliä hienonnettuna
195 g Sitruuna
Ripaus suolaa (1 g)

Ohjeet

Karamellisoitu sipuli ja kirpeä sitruunamehu nostaa tämän lohikeiton A-luokkaan. Myös täyteläinen kuohukerma ja maukas kalaliemi isossa roolissa.

Selailin lohikeittoreseptejä ja yllätyin miten harvassa oli sitruunaa. Mun mielestä se on pakollinen, sillä rasvainen lohi ja kuohukerma tarvitsee jotain raikasta maistuakseen loistavalta. Makea sipuli syventää makumaailmaa ja tasapainottaa sitrusta. 

Hienonna sipulit. Voita pannulle ja levy täysille. Kun se on sulanut, lisää sipulit ja tiputa alhaiselle keskilämmölle (1/3). Lisää sokeri ja sekoita se joukkoon. Anna sipulin rauhassa ottaa väriä, sekoita siis harvoin. 

Karamellisoitu sipuli ottaa aikansa, mutta voit halutessasi oikaista jos on kiire syömään. Siinä vaiheessa kun sipuli on pehmeää, kullankeltaista ja ottanut hieman väriä, voi sen siirtää sivuun odottamaan. Itse asiassa teen näin yllättävän usein, vaikka ei olisikaan kiire päästä syömään. Vähintään vartti sipulille, puoli tuntia parempi.

Sipulin tekeytymisen aikana ehtii tehdä vaikka ja mitä, etenkin jos on lisäkäsiä auttamassa. Ota lohi huoneenlämpöön, irrota nahka, poista mahdolliset ruodot ja suolaa se. Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat sen kokoisiksi, että kypsyvät samaan tahtiin. Aseta ne kattilaan. Leikkaa kala paloiksi. Kaada kattilaan sen verran vettä, että perunat ja porkkanat peittyvät juuri ja juuri. Mausta mustapippurilla ja kalafondilla.

Kiehauta keitto. Tiputa keskilämmölle ja keitä puolikypsiksi eli noin 10 minuuttia. Upota sitten lohi sekä sipuli liemeen. Pidä huoli, että kaikki lohipalat ovat liemen peitossa! Sipulin voi laittaa toki aikaisemminkin. Lohelle riittää viisi minuuttia, joten siinä ajassa ehtii hienontamaan tillin sekä puristamaan sitruunasta mehut. Kun viisi minuuttia on kulunut, sammuta lämpö ja siirrä keitto sivuun. Viimeistele kuohukermalla, tillillä sekä sitruunamehulla. Sekoita tasaiseksi.

Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Viimeistelen keiton aina ripauksella suolaa, joka on varmaan aika lähellä yhtä grammaa. Annostele ja nauti!

Reseptin sitruunasta pitäisi irrota noin 6 rkl mehua. Tällä ohjeella keittoa tulee lähes viisi litraa.


Kommentit