Lohikeitto

8 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

3 rkl Valion voita (1,4 %)
250 g Sipulia
1 rkl Sokeria
1,5 kg Yleisperunoita
0,5 kg Porkkanoita
Vettä
4 Knorrin kala-annosfondia
1 tl Rouhittua mustapippuria
865 g Lohta
1 tl Suolaa loheen
4 dl Kuohukermaa
Ruukku tilliä
0,75 dl Tuoretta sitruunamehua
Ripaus suolaa (1 g)

Jaa resepti

Ohje

Karamellisoitu sipuli ja kirpeä sitruunamehu nostaa tämän lohikeiton A-luokkaan. Myös täyteläinen kuohukerma ja maukas kalaliemi isossa roolissa.

Selailin lohikeittoreseptejä ja yllätyin miten harvassa oli sitruunaa. Mun mielestä se on pakollinen, sillä rasvainen lohi ja kuohukerma tarvitsee jotain raikasta maistuakseen loistavalta. Makea sipuli syventää makumaailmaa ja tasapainottaa sitrusta. 

Hienonna sipulit. Voita pannulle ja levy täysille. Kun se on sulanut, lisää sipulit ja tiputa alhaiselle keskilämmölle (1/3). Lisää sokeri ja sekoita se joukkoon. Anna sipulin rauhassa ottaa väriä, sekoita siis harvoin - vartin välein.

Karamellisoitu sipuli ottaa aikansa, mutta voit halutessasi oikaista jos on kiire syömään. Siinä vaiheessa kun sipuli on pehmeää, kullankeltaista ja ottanut hieman väriä (15 min), voi sen siirtää sivuun odottamaan. Itse asiassa teen näin yllättävän usein, vaikka ei olisikaan kiire päästä syömään. Vartissa sipuli ei kuitenkaan ehdi karamellisoitua, joten suosittelen puolta tuntia.

Sipulin tekeytymisen aikana ehtii tehdä vaikka ja mitä, etenkin jos on lisäkäsiä auttamassa. Ota lohi huoneenlämpöön, irrota nahka, poista mahdolliset ruodot ja suolaa se. Kuori ja pilko perunat sekä porkkanat sen kokoisiksi, että kypsyvät samaan tahtiin. Aseta ne kattilaan. Leikkaa kala paloiksi. Kaada kattilaan sen verran vettä, että perunat ja porkkanat peittyvät. Mausta mustapippurilla ja kalafondilla.

Kiehauta keitto. Laske keskilämmölle ja keitä puolikypsiksi eli noin 10 minuuttia. Upota sitten lohi sekä sipuli liemeen. Pidä huoli, että kaikki lohipalat ovat liemen peitossa! Jos näin ei käy, laita kansi päälle. Sipulin voi laittaa toki aikaisemminkin. Lohelle riittää viisi minuuttia, joten siinä ajassa ehtii hienontamaan tillin sekä puristamaan sitruunasta mehut. Kun viisi minuuttia on kulunut, sammuta lämpö ja siirrä keitto sivuun. Viimeistele kuohukermalla, tillillä sekä sitruunamehulla. Sekoita tasaiseksi.

Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Viimeistelen keiton aina ripauksella suolaa, joka on varmaan aika lähellä yhtä grammaa. Annostele ja nauti!

0,75 dl mehua pitäisi irrota 200 g sitruunasta. Tällä ohjeella keittoa tulee 4,5 litraa.

Sipulin voi myös soseuttaa nopeasti kerman joukkoon kulhossa. Tällä tavalla liemeen saa hieman enemmän väriä ja mikä tärkeintä - sipulin vihaajat säästyvät järkytykseltä.

Sipulin voi halutessaan jättää isommiksi paloiksi, esimerkiksi puolikkaiksi renkaiksi. Tällöin karamellisoinnissa kestäisi pidempään, ainakin kolmen vartin verran.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään