Yksinkertainen Majoneesi

15 - 30 min

Raaka-aineet

1 Keltuainen
1 Rkl Etikkaa
1,5 Tl Sitruunanmehua
1/2 Tl Sinappia
Auringonkukkaöljyä
Suolaa

Jaa resepti

Ohje

Majoneesi on yksi keittiön perus"kastikkeista". Moni pelkää tehdä itse, mutta ihan kulholla ja vispilällä, sekä perussäännöillä se onnistuu aina ja on herkullisempaa, kuin mikään ostettu majoneesi, koska voit ihan itse säätää makuja ja hapokkuutta, sekä vältät suurimman osan lisäaineista ja "sidonnaisista".

Itse en pidä kananmunia jääkaapissa. Näin siis ne ovat huoneenlämpöisiä, kuten myös öljy. Sinapin lämpötialla ei ole väliä, koska sitä tulee suhteessa hyvin vähän. 

Etikan valitseminen on aivan oma makukysymys, mutta myös johdannainen, mihin majoneesia käytetään ja mihin suuntaan sitä muokataan, joten mene makusi mukaan - balsamico ei ehkä ole ihan paras valinta.

Keltuainen kulhoon, sitten kaikki muu öljyä lukuunottamatta. Sekoita hyvin ja sitten alkaa öljyn lisääminen ohuena norona. Kulhon alle kannattaa laitta vaikka kostea tiskirätti, joka estää kulhoa pyörimästä "tyhjää" - näin menee vähemmän enegriaa hukkaan. Vispitaan sen verran, että tietysti ohutsyinen pallovispilä olisi kiva, mutta meidän perinteinen spiraalivispilä toimii myös hyvin. 

Huolehdi, että lisätty öljy emulsoi massaan, ennenkuin lisäät lisää öljyä. En anna öljyn määrää, koska sen määrään vaikuttaa keltuaisen koko, lämpötilat, vispaus, hapon määrä, käytetty öljy ja mihin käyttötarkoitukseen se on. Kun majoneesi alkaa paksuuntumaan, maistan, jos tarvitaan jotakin lisää. Maistan muutenkin välillä, koska niin kauan, kun majoneesi maistuu ra´alle kananmunalle, niin öljyä ei ole ainakaan minulle tarpeeksi - saatan lisätä myös hapokkuutta ja suolaan oman maun ja terveyden mukaan. 

Riippuen siitä, mihin olen käyttämässä, niin saatan vaihtaa ihan lopussa neitsytoliiiviöljyyn oman valinnan mukaan, tosin vain mausteen tapaan eli selvässä sivuroolissa. Jos haluat välttää lisäaineita, niin sinapin voi jättää pois, jos ei ole kotitekoinen.

Se vaaleampi kuva on sama majoneesi, mutta "valkaistuna" Tukholman Ravintota Operakällaren vanhaan tapaan, jossa mm. yksi kanta-asiakas halusi majoneesinsa juuri näin, eikä muuten. Annos saattoi lähteä takaisin keittiöön hyvin nopeasti - Ja tämä tieto on ystävältä, joka oli pitkään töissä siellä vanhaan, hyvään aikaan... Olen itsekin tehnyt jo näin 90-luvulla vaistomaisesti, tosin Tukholmassa se oli jo käytössä paljon aikaisemmin... 

Kun haluan lisätä tähän majoneesiin tomaatti- tai paprikapyreetä tai mitään missä on nestettä, lisään ensin ja ohenna tarvittaessa. Operakellarin versioon voit lisätä kuivamausteet suoraan.

Resepteissä on tarinoita takana - olkaa rohkeita ja kertokaa niistä...

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Skopje 15.05.2021

 

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Vaikeampiakin on, mutta tämä on helppoa, kunhan pidät perusasiat mielessä ja luet reseptin loppuun asti...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään