3 831
3 831

Sitruunamelissajäätelö

6 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

10-20 g tuoreita sitruunamelissan lehtiä (kunnon kimppu)
2 ½ dl maitoa
1 ½ dl sokeria
¼ tl vanilja-aromia
470 g ranskankermaa

Jaa resepti

Ohje

Kasvimaallamme kasvaa ihanaa sitruunamelissaa varsin innokkaasti ja huomasin, että siitäkin voi tehdä jäätelöä. Silloin opin mitä jäätelön oikein valmistaminen vaatii noin tieteellisesti – olihan kyseessä ensimmäinen kertani. Siksi pyrinkin näissä ohjeissa nuo seikat selittämään.

Sitruunamelissa on mintun yrtti jonka öljyssä on hieman sitrusmainen aromi. Jäätelöä tästä saa noin kahdeksan desilitraa.

  1. Murra lehtien rakenne esim. survimella ja leikkuulaudalla. Tämä vapauttaa lehtien eteeriset öljyt paremmin. Varmista kuitenkin että lehdet ovat yhä pois siivilöitävän kokoisia.
  2. Laita lehtimassa kattilaan. Lisää maito, sokeri, vanilja ja suola. Keitä ja sekoita niitä kunnes ne ovat kiehahtaneet. Laita kattila liedeltä syrjään viideksi minuutiksi.
  3. Käytä kulhoa ja hienojakoista siivilää. Paina lopuksi lehdet lusikalla sitä vasten jotta saat irti kaiken maun.
  4. Sekoita joukkoon vispilällä ranskankerma.

Jäädyttäminen:

  1. Jäähdytä seos hyvin kylmäksi, lähes jäätymispisteeseen (n. 4°C). Tähän auttaa seoksen pitäminen jääkaapissa ainakin pari tuntia, sitten pakastaminen n. 15 minuutiksi jolloin se ei ole vielä jäässä.
  2. Noudata jäätelökoneesi käyttöohjeita.

Ilman jäätelökonetta:

  1. Käytä kahta kulhoa joista toinen on suuri (n. 9 l) ja toinen on pienempi ja teräksinen (n. 4 l, metalli johtaa lämpöä).
  2. Täytä suurempi neljällä osalla jäätä ja yhdellä osalla suolaa. Sen aiheuttama matalampi sulamispiste takaa kylmälle laajemman tarttumispinnan.
  3. Laita pienempi kulho suuremman jääkylpyyn ja jäätelöseos pienempään. Vatkaa jäätelöseosta 8-10 minuuttia reunoja unohtamatta jotta jäätyminen on tasaista.
  4. Peitä koko asetelma muovikelmulla ja laita se tunniksi sellaisenaan pakastimeen. Jos se ei mahdu sinne, laita sinne vain pienempi kulho ja kokoa jääkylpy myöhemmin uudelleen.
  5. Lisää suklaa ja vatkaa seosta uudelleen kolmisen minuuttia. Jos reunat jäätyvät kovasti, kaavi ne keskelle esim. ruokalusikalla ja jatka vatkaamista.
  6. Laita jäätelö nopeasti pakastusastiaan ja anna jäätyä 24 tuntia.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään