tuplataikina piirakalle 20.10.2019

Reseptiä katsottu 1 525 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Murotaikina
40 gr sokeria
100 gr vehnäjauhoja
1 kpl keltuainen
60 gr jääkaappikylmää voita
3 rkl kylmää vettä
Pullataikina
125 gr vehnäjauhoja
25 gr sokeria
hyppysellinen suolaa
60 gr lämmintä maitoa
1 kpl valkuainen
15 gr hiivaa
20 gr huoneenlämpöistä voita
sokeri+kaneliseosta oman maun mukaan

Ohjeet

Kerran vuosia sitten sain yhdessä ranskalaisessa kahvilassa luumupiirakkaa,se oli mielestäni elämäni paras.Eivät antaneet reseptiä.Usein olen yrittänyt saada samankaltaisen taikinan tehtyä,nyt onnistui aika hyvin.

Valmista ensin murotaikina,se ei tykkää pahaa,vaikka joutuisi odottelemaan parikin päivää jääkaapissa.

Sekoita jauhot ja sokeri,lisää keltuainen ja jääkylmä voi raastettuna,sekoita taikinaksi,lisää hieman kylmää vettä,jotta saat muodostettua taikinapallon,kääri kelmuun tai voipaperiin ja laita jääkaappiin,ainakin puoleksi tunniksi.

Kun haluat leipoa piirakkaa,valmista pullataikina.Mittaa kulhoon jauhot,sokeri,hyppysellinen suolaa,tee keskelle kuoppa,kaada siihen lämmin maito ja hiiva,odota,että hiiva ryhtyy kuplimaan.Lisää sitten jauhot,valkuainen ja voi.Sekoita sähkövatkaimella parissa minuutissa taikinaksi,pyöräytä jauhotetulla työpöydällä palloksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Ota hyvissä ajoin murotaikina jääkaapista.Leikkaa noin 80 gramman pala syrjään,siitä saat murut piirakan päälle,voit tietty valmistaa murut erikseen,minulle riittää tämä määrä.

Kauli pullataikina levyksi,murottele murotaikina päälle ja taittele taikinalevyä niin,että taikinat sekoittuvat suht koht,mutta ei aivan tasaiseksi.Muroja saa nahdä taikinassa olevan.

Nyt voit kaulia irtovuokan kokoiseksi,laita vuokaan ja muodosta myös hieman reunaa.

Täytä haluamasillasi hedelmillä,ripottele murut ja sokeri+kaneliseos päälle,anna nousta vielä vajaa puoli tuntia,paista piirakka sitten valmiiksi 45 minuutissa 175 asteisessa uunissa.

Minulla oli uunivuokaan tällainen erottaja kuten kuvissa näkyy ja valmistin meille omena- ja luumupiirakan.

Taikina ei vetisty hedelmien kosteudesta,eikä soppaile läpi,vaan pysyy kuohkeana pullataikinan takia ja rapeana murotaikinan vuoksi.

Pohja on hyvin ohut,mutta juuri sellaisen halusinkin.

Uunivuoka on 24 senttiä läpimitaltaan.

Tulihan taas tarinaa.


Kommentit