Raikas ja kevyt salaatti kastikkeella

Reseptiä katsottu 2 317 kertaa
Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
0,5 dl Laadukasta oliiviöljyä
1 kpl keskikokoinen sitruuna tai 2 kpl limeä
0,5 kpl sipuli (valinnan mukaan)
1-2 kpl valkosipulin kynttä (maun mukaan)
muita mausteita maun mukaan
0,5 tl suolaa
1 kpl jäävuorisalaattikerä
1-2 kpl paprikaa
1-2 kpl kurkkua

Ohjeet

Reseptin on kehittynyt ideasta tehdä helpoa salaattia koko perheelle. Alunperin opin irakilaisilta turvapaikanhakijoilta idean maustaa salaattia ja siitä kehittyi sitten oma tapa salaatin tekemiseen.

Salaatin maku lähtee luonnollisesti hyvästä kastikkeesta. Aluksi isoon kulhoon laitetaan noin puoli desiä oliiviöljyä. Raastetaan sitruunan kuoret öljyn sekaan, sitten puristetaan sitruunan mehut. Sitten puristetaan valkosipulin kynnet ja heitetään hieman suolaa. Tämän jälkeen pilkotaan puolikkas keskikokoinen sipuli mahdollisimman pieneksi. Sipuli voi olla ihan mikä vaan mutta itse suosin punasipulia tai makeaa sipulia.

Aineiden järjestyksellä ei ole niin väliä, mutta pienet makua antavat aineet ekaksi jotta ne on helppo sekoittaa öljyn ja sitruunan sekaan. Sitruunan sijasta voi käyttää myös etikkaa tai limeä tai sekoitella vaihtelevilla suhteilla.

Kun kastike on valmis, niin sitten pilkotaan varsinaiset vihannekset (paprika, kurkku ja jäävuorisalaatti). Itse aloitan pienemmästä suurimpaan jotta kastiketta saa sekoitettua tasaisesti samalla ja maut leviävät tasaisesti. Mitä pienemmäksi jaksaa pilkkoa, niin sen helpommin saa kastikkeen leviämään tasaisesti ja se antaa parhaiten makua. Millään laitteella ei kannata pilkkoa, vaan tehdä itse käsin. Jos olen halunnut käyttää tomaattia tai lehtisalaattia, niin olen laittanut niitä mukaan vasta kun salaatti tarjoillaan. Paprika ja jäävuorisalaatti kestävät pidempään hyvänä jääkaapissa, kurkkuakin voi laittaa myöhemmin lisää jos haluaa tuoreutta toisella tarjoilukerralla.

Salaatin maku on parhaimmillaan kun sitruunan mehu on pehmittänyt muutaman tunnin sipulia ja valkosipulia, niin etteivät ne maistu enää raa'alta. Salaatin voi toki syödä välittömästi, mutta jos haluaa että raa'an sipulin maku ei dominoi liikaa, niin kannattaa antaa niiden tekeytyä tai laittaa vähemmän. Kastikkeen voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi lasipurkkiin tekeytymään. Kastiketta voi tehdä hieman reilummin ja sitä voi käyttää mausteöljynä muussakin kokkaamisessa tai säästää seuraavaan salaattiin. 

Reseptiä voi muokata moneen suuntaan. Olen kokeillut myös granaattiomenan siemeniä antamaan makeutta. Liian montaa ainesosaa ei kannata laittaa, jotta maku pysyy yksinkertaisena ja selkeänä. Ja mitä vähemmän aineita on ja mitä yksinkertaisempia ne on käsitellä, niin luonnollisesti valmistusaika pysyy järkevänä, jotta on kyseessä nopea ja helppo salaatti. Itse kyllästyn nopeasti samanmakuiseen ruokaan, niin kokeilen aina jotain uutta. Rinnalle voi paistaa vaikka kanaa ja saada kevyen pääruuan samalla.


Kommentit