Knödelbrot/Knödel- leipä

Alle 15 min

Raaka-aineet

Rustiikki Maalaispatonki
Hyvin terävä veitsi

Jaa resepti

Ohje

Tämä on alkuvalmistelua, mutta myöskin ovelaa säilöntää, jossa leipä käytetään viisaasti hyväksi. 

 

Lähikaupassani on politiikka, että klo. 21-22 (sulkee 22) omat paistamat leivät myydään -60% alennuksella. Tarjolla on alkuillasta kaupassa paistettua leipää, joka on todellakin tuoretta. Se menee muussa tapauksessa heidän leipäroskikseen päivän päätteeksi.

Kun tarvitsen ja haluan leipää leipäsipseihin tai tässä tapauksessa Knödelien tekoon, niin maltan tuolla alennuksella kyllä odottaa siihen asti. Joskus tärppää se oikea leipä, joskus on sitten korppujauholeipää tarjolla. 

Knödelien tekoon käytän mielelläni Schulstad:in Rustic Kiviuunipatonkia, joka on kiviarinan vehnäpatonkia. (Ei ole mainos) - Miksi kerron näinkin tarkkaan, johtuu siitä, että erilaisilla patongeilla on hyvin erilainen maku, koostumus ja "käyttäytyminen" erilaisissa käyttötarkoituksissa tässä huushollissa.

Täällä kun tehdään korppujauhot ja leipäsipsit itse, kuten myös esivalmistus knödelille, joka on edellisen päivän sämpylöiden hyväksikäyttöä saksalaisessa keittiössä. Saksassa saan ns. Knödelbrot leipomosta tai kaupasta - tai tosiaan teen itse välttääkseni leivän menemisen hukkaan... Tässä tapauksessa ostan leivän ihan vartavasten...

Nämä kyllä säilyvät jonkin aikaa kuivattuna, johon suosittelen paperipussia säilytykseen.

Näitä käytän myös yksikertaisina leipäsipseinä kastaen smetanaan, turkkilaiseen joughurttiin mauin tai ilman, tomaattikastikkeeseen tai -salsaan, avocadodippiin, notkistettuun tuorejuustoon mauilla tai ilman tai ihan ripotellen hiukan oliiviöljyä ja kuivattuja yrttejä päälle... ja mitä nyt kukin keksii käyttöä... Näistä voin tehdä myös leipävanukasta... Keittiökoneen silppurissa tai raastimessa, sekä morttelissa näistä voi tehdä vaikka korppujauhoja...

Ideana kuitenkin on, että leipä saadaan nopeasti kuivaksi ilman uunia. Leipää ei kannata leikata ihan tuoreeltaan, koska siitä ei saa niin ohutta siivua. Tämäkin patonki oli n. 20 tuntia vanha ja juuri sopiva leikattavaksi. Ei liian pehmeä ja ei liian kova.

Tekotapa:

Leikkaa hyvin terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita siivuja ja laita paperipussiin kuivumaan

Laitoin tulitikun päälle, että näkee, kuinka ohuesta siivusta on kysymys...

Helsinki

07.01.2018

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Helppoa ja edullista ruokatalouden hoitoa...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään