4 556
4 556

Tulinen Habanerokastike

1 - 1,5 h

Raaka-aineet

350 g Habanero chilejä
2 dl Etikkaa
5 dl Vettä
0,5 tl Suolaa
1 dl Sokeria
Valmistukseen tarvitset kattilan (2 litrainen on aika hyvä), sauvasekoittimen tai blenderin sekä siivilän.

Jaa resepti

Ohje

Muutama huomio, ennen kuin aloitat:

- Chilistä lähtee keitettäessä melkoisen yrmeät aromit, eli lapset, astmaatikot ja eläimet suositellaan siirtämään turvaan keittiön vaikutusalueelta.

- Habanero on melko tulinen chili, eikä kaikki tulisuus lähde helposti esimerkiksi blenderistä pesemällä pois, eli kannattaa käyttää sellaisia välineitä, joilla et välttämättä tee smoothieita tulisuudesta vähemmän pitäville ihmisille.

- Habaneron tulinen aines (kapsaisiini) ei myöskään tykkää lähteä käsistä pesemällä pois, eli kumihanskojen käyttöä chilin käsittelyssä suositellaan. Jos kuitenkin olet pihi, etkä halua ostaa kalliita nitriilikäsineitä parin chilin takia, niin tässä vinkki: Se tulinen aines (kapsaisiini) on rasvaliukoista, eli hiero käsiisi vaikkapa rypsiöljyä, ja pese se pois, hyvin rasvaa irroittavalla pesuaineella, kuten ihan perinteisellä käsitiskiaineella. Näin pääset eroon pahimmasta poltteesta. Jos haluat kuitenkin välttää sen kokonaan, niin hanki ne kumihanskat.

Ja ei kun keittelemään!

 

Poista habaneroista kanta pienellä, teräväkärkisellä veitsellä. Habanerot kannattaa halkaista, ja tarkistaa, etteivät ne ole homeessa (tummat tai mustat siemenet eivät ole hometta, vaan omien tietojeni mukaan vain kuivuneet).

Huuhtele habanerot huolellisesti, ja viskaa kattilaan etikan, veden ja suolan kanssa. Sokeri kannattaa lisätä vasta myöhemmässä vaiheessa, jottei se vahingossa pala kattilan pohjaan kiinni.

Keitä kannen alla, miedolla lämmöllä, noin tunti, tai kunnes habanerot ovat pehmeitä.

Soseuta keitos blenderillä, tai sauvasekoittimella. Tulikuuma chilikeitos ei tee kovin hyvää iholle, tai silmille, eli kannattaa soseuttaa se suosiolla erissä.

Kaada seos takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä ilman kantta, miedolla lämmöllä, kokoajan sekoittaen, noin 30 minuuttia, tai kunnes tuotetta on jäljellä noin 5dl. Voit toki keittää seosta tiiviimmäksi, mikäli haluat tulisempaa tavaraa.

Purista kastike siivilän läpi lusikalla, niin pääset eroon ehjäksi jääneistä siemenistä ja kuoren palasista.

Jäähdytä ja pullota.

Tämä kastike on parhaimmillaan siipien kanssa, mutta toimii äärimmäisen hyvin myös kaikkeen dippailuun ja maustamiseen. Tällä soossilla teet kesän grillailusta asteen verran tulisempaa!

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Tulinen kanakeitto Italialaisella twistillä
  • 1 1 Tulinen karviaishillo
  • 3 0 Tulinen nuudeliwok
  • 3 1 Tulinen sinappi
  • 2 2 Tulinen paprikakastike
  • 2 0 Tulinen chili-lihapata.

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään