4 889
4 889

Hampurilaiset

12 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Sämpylätaikina
7 dl Maitoa
22 g kuivahiivaa
3 rkl hunajaa
1-2 rkl suolaa
1,5 dl leseitä
2 dl öljyä
maitoa voiteluun ja jotain koristeeksi päälle
1 erä sämpyläjauhoja (noin 10-12dl)
Jauhelihapihvit
800 g naudan jauhelihaa
1 dl pekonia (noin 100g)
2 kpl sipulia
x kpl valkosipulinkynsiä
1 kpl pieni porkkana
1 kpl varsisellerin pala (noin 50g)
0,5 kpl chilipalko
2,5 dl korppujauho
7 rkl ketsuppi
suolaa, oliiviöljyä ja mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

Pyydä ensin lapsille yökylävieraita kämppä täyteen. Komenna apinat ja koira ulos kolmeksi tuntia laskeen mäkeä, tekeen lumiukkoja, tms.

Ota kylmä olut ja ala tekeen ruokaa :)

Pilko ensin sipulit ja kasvikset tosi pieneksi hakkeeksi. Laita pekonit pieneen kylmään kattilaan ja kansi päälle, levy täpölle ja kun alkaa jutteleen niin laita lämpö puolelle teholle. Laita kasvikset päälle, vähän oliiviöljyä ja mausteet + kansi päälle. Sekoittele muutaman minuutin välein ja anna sen olla levyllä noin puoli tuntia. Älä laita liikaa selleriä, lisää seuraavalla kerralla jos siltä tuntuu. Joudut kuitenkin tekeen näitä uudestaan ja uudestaan...

Tee siinä välissä sämpylätaikina. Lämmitä maito mikrossa vähän yli kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin. Kaada leseet, hunaja, suola ja muut mausteet sekoittaen vispilällä. Laita 3-4dl jauhoja öljyt ja sekoita puukauhalla. Nyt on pakko sotkea kädet ja vaivata taikinaan loput jauhot. Tee sellasen normaalin sämpylätaikinan jäykkyys. Peitä kippo liinalla ja laita eilen lämmitetyn takan päälle.

Vie lapsille pihalle juotavaa ja kanelikorppuja. Ota samalla toinen olut + komenna akka alkoon hakeen punkkua.

Tee taikinan kohotessa jauhelihamössö. Jäähdytä se kattila ja kaada mössö jauhelihan päälle. Lisää kermaviili, kananmunat ja loput ainekset. Vaivaa taikina sekaisin ihan kunnolla ja vähän sen jälkeenkin. Paista mikrossa lusikallinen ja maista tarviiko vielä jotain. Jätä mössö kippoon puoleksi tunniksi.

Leivo sitten sämpylät. Lisää vähän jauhoja jos tarvii ja vaivaa kunnon sitko noin 3min voimalla (naiset 8min) ja taputtele taikina noin 3cm levyksi. Painele siitä siitä jollain pyöreitä aihioita 12kpl ja laita leivinpaperin päälle kohoamaan 15-30min. Kauneuspisteitä ei anneta, ja niiden pitääkin olla itsetehtyjen näköisiä, älä turhaan taputtele niitä samanmuotosiksi. Tulee pari pellilistä, joten laita kiertoilma päälle ja uuni 225C. Voitele maidolla ja laita päälle leseitä tai mitä kaapista löytyy. Paista noin 20min, kunnes ovat kypsiä ja päältä "ruskeita". Lapa ne toiselle pellille ja liinan alle lepäileen.

Kun akka on tullut alkosta niin korkkaa punkkupullo. Kaada myös 1/4 desiä taikinan sekaan jos haluat lihaan "makua".

Nyt tee pihvit. Taikinan pitäisi olla aika löysää. Ota se sama kippo millä teit sämpylät ja ripottele sinne korppujauhoa pohjalle. Ota 1/12 osaa taikinaa ja lapa se kippoon, tasaa lusikalla ja laita korppujauhoja päälle + kippaa leivinpaperin päälle. Niitäkin tulee 2 pellillistä, joten anna uunin olla samoilla säädöillä. Paista 15-20min, sen mukaan minkälaisen kypsyysasteen haluat. Kun otat pihvit pois uunista niin kaikki ihana rasva on imeytynyt korppujauhoihin eikä ole pitkin peltiä. Täysin kypsäksikin paistettu pihvi on rasvaisen mehukas, kun annat sen muutaman minuutin levätä.

Halkaise sillä välin sämpylät, laita halkaistulle pinnalle oliiviöljyä ja vähän oragaanoa/basilikaa/timjamia/tms mikä tuntuu oikealle. Oma ajatus oli käyttää ne halkaistut sämpylät vielä uunissa rapeutumassa, mutta kaikilla oli niin nälkä että ei ehtiny.

Sitten ei ku syömään. Jos joku haluaa juustohampparin niin laita cheddarsulatejuustoviipale heti pihvin päälle kun otat uunista. Lapsille kelpasi täytteistä salaatti, ketsuppi, dressinki ja tomaatti. Aikuiset laittoi lisäksi raakasipulia, tabascoa, sinappikurkkusalaattia ja sinappia. 

Oli muuten hyviä, ja itsetehdyn makuisia. Ei mitään pikagrillimoskaa.

Seuraavalla kerralla teen 1,333x isommat pihvit.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään