Ohraleipäset puurosta

Reseptiä katsottu 14 260 kertaa
10 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
6 dl ohrapuuroa
2,5 dl maitoa
dl ruisjauhoja
dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
pinnalle kylmäpuristettua rypsiöljyä

Ohjeet

Tämä ohje on sovellettu Pihlan Ihana laiskan äidin rieskasta. Kiitos Pihla ihanasta ohjeesta! Ja Pihlan ohjeen mukaan käy siis tehdä muista puuroista tai perunamuusista myös.

Erona Pihlan rieskoihin että näillä mitoilla leipäsistä tulee pehmeitä sisältä ja ne on leivottu pikkuisiksi leipäsiksi uunipellille levittämisen sijaan.

Käytin aamuista ja eilistä puuroa (jäljellä oli n. 2 annosta ja määränä oli tasan 6 dl). Koska eilinen puuro oli jääkaapissa vähän jähmettynyt, laitoin sekaan hieman maitoa ja uudistin puuron kattilassa hellalla lämmittämällä niin että siitä tuli tasaista. (Lämmin puuro on myös kivempi leipoa kuin kylmä).

Lisäsin sekaan kaikki ainekset ohjeen määrillä ja sekoittelin isolla kauhalla, järjestyksellä ei muuten niin väliä, hiivaleipäjauhot kuitenkin viimeiseksi - säätele niillä taikinan paksuutta.

Taikinasta tulee siis aikalailla leipätaikinan näköinen ja oloinen, mutta jää kuitenkin huomattavasti löysemmäksi.

Leipäset muotoillaan jauhotetussa kädessä, pöytään ne tarttuisivat. Itse muotoilin siis niin että ripottelin hieman löysäksi jääneen taikinan päälle hiivaleipäjauhoja ja otin kourallisen jauhotettuun käteen ja toisella jauhokädellä taputtelin tasaiseksi.

Kun olet muotoillut kaikki leipäset, voitele pintaan pullasudilla (tai öljysumuttimella) kylmäpuristettua rypsiöljyä. Ja sitten heti uuniin. Hiivaahan näihin ei tule, eikä siis tarvitse kohotella mitenkään. Paista 220 uunissa n. ½ tuntia.

Itse oon kokeillut kaurapuurosta ja ohrapuurosta (3 min. pikahiutaleista keitetty puuro) . Kummatkin käy hyvin kaupaksi, mutta ohrapuurolla tulee parempia. Jotenkin pehmeämmän makuisia.


Kommentit