Rahkamunkit

30 - 60 min

Raaka-aineet

500 g rahkaa
50 g margariinia tai voita
1 muna
1,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta

Jaa resepti

Ohje

Sekoita keskenään kuivat aineet. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä.

Sekoita rahkan joukkoon margariinisula sekä kananmuna. Voit jo tässä vaiheessa sekoittaa koneella.

Laita viimeistään nyt monitoimikoneeseen lapavatkain ja lisää rahkaseoksen joukkoon kuivat aineet. Ala sekoittaa seosta varovaisella teholla, kunnes jauhot ovat sekoittuneet rahkaan. Nosta tehoa hieman ja anna taikinan vaivautua 5 minuuttia. Sammuta kone ja jätä taikina lepäämään 20 minuutiksi. Nosta sitten lapa pois. Huomaat, että taikina on valmista, kun se on koostumukseltaan tahmeaa ja ”liisterimäistä” sekä siitä, että se on tarttunut kiinni lapaan.

Sulata kattilassa rasva. Sopiva munkinpaistolämpö on n. 180 C. Sen voi kokeilla mittarilla tai paistamalla pienen koepalan.

Ota sitten hyvä ja napakka pursotuspussi. Liitä siihen pyöreäsuinen tylla, jonka halkaisija on n. 20 mm. Hätätapauksessa voit myös käyttää pussia, jonka päähän on leikattu sopivan kokoinen aukko.

Ota terävä veitsi. Ota pursotinpussi vasempaan käteen ja veitsi oikeaan käteen. Pursota aivan rasvan yläpuolella pieni määrä taikinaa pussista ja leikkaa heti veitsellä pala poikki aivan tyllan juuresta. 

Taikinapalat putoavat yleensä heti kattilan pohjaan, josta läheskään kaikki eivät nouse itse ylös. Siksi on hyvä lusikkaa tai lastaa apuna käyttäen irrottaa kiinni jääneet palat pohjasta. Paistamisen edetessä huomaat, kuinka paloista alkaa kuin alkaakin muodostua kauniita palloja. Symmetriset pallot pyörivät rasvassa ja näin kääntävät itse itseään, kun taas ei niin symmetriset tarvitsevat hieman kääntöapua.

Paista munkit kypsiksi, kauniin kullan- ruskeiksi. Nosta munkit talouspaperilla peitetyn lautasen päälle, jotta ylimääräinen rasva valuisi niistä pois. Anna munkkien jäähtyä jonkin aikaa.

Sokeroi vielä aavistuksen lämpimät munkit erikoishienolla sokerilla.

Paistorasva kannattaa ottaa talteen, jos aikoo paistaa lähiaikoina toisenkin erän herkullisia munkkeja ;) Siivilöi rasva pienempään kattilaan ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Nosta sitten kattila jääkaappiin, jossa se säilyy noin viikon. Samaa rasvaa voit käyttää munkkien paistomäärästä riippuen 2-3 kertaa. Muista siivilöidä se jokaisen käytön jälkeen! Käytetyn rasvan voi sen jäähdyttyä laittaa biojätteisiin.

Huomioitavaa:- Koska leivinjauheella kohotettavan taikinan pitää olla kylmää tai huoneenlämpöistä paistoon asti, tulee sulatetun rasvan ehdottomasti olla kunnolla jäähtynyttä. Kylmä rahka tietysti myös pitää taikinaa viileämpänä.- Paista munkit huolellisesti kypsiksi ja anna niiden jäähtyä tarpeeksi irrallaan toisistaan. Raa’at tai liian tuoreena päällekkäin laitetut munkit helposti painuvat ja menettävät muotonsa. - Rahkamunkit voit hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä. Laita valmiit ja jäähtyneet munkit kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa. Hieman ennen tarjoilua, laita munkit lautaselle ja käytä mikrossa (n. 10-15 sekuntia mikrosta riippuen riittää), jonka jälkeen ne on helppo sokeroida.

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 1 Mansikka-mustikkapiirakka
  • 6 10 Rahkatorttu 2
  • 5 4 Rahka-omenapiirakka
  • 2 1 Rahkatorttu (15.9.08)
  • 7 3 Rahkamunkit
  • 10 6 Rahka-persikka piirakka, kaurahiutale pohjalla

Kommentit

Onnelasta
Paitsi että nämä pienet pallerot maistuvat aivan ihanilta, on niissä perinteiseen munkkitaikinaan nähden yksi paljon helpottava tekijä; taikinan sekoittamisen voi alusta loppuun suorittaa koneella eikä taikinaa ei tarvitse missään vaiheessa ottaa käsiin! Rahkamunkit sopivat myös hiivatonta ruokavaliota noudattaville; munkit kohoavat leivinjauheen voimalla.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään