Sitruuna-chili raakasuklaa

Reseptiä katsottu 13 816 kertaa
Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
rasvat
150 g kaakaovoita
2 tl kookosrasvaa
jauheet
50 g raakakaakaojauhetta
50 g kaakaonibsejä
2 tl maca-jauhetta
2 tl lucuma-jauhetta
2 tl hamppuproteiinijauhetta
makeutus
0,5 dl palmusokeria
2 tl juoksevaa hunajaa
mausteet
1 kpl sitruunan kuori
0,5 tl chili-jauhe (tulinen)

Ohjeet

Sulatus ja sekoitus: Raasta kaakaovoi esim. juustoraastimella suoraan kattilaan. Näin raaste ei lennä ympäri keittiötä touhutessa. Kaakaovoi täytyy raastaa, jotta se sulaisi kohtuullisessa ajassa.

Laske lavuaariin kuumaa vettä ja laita kattila lavuaariin. Varo joka vaiheessa, ettei vettä roisku tai tipu hanasta kattilaan. Lisää kookosrasva sekaan ja sekoittele niin, että rasvasta tulee täysin juoksevaa nestettä. Lisää juokseva hunaja ja sekoita hieman.

Raasta sitruunan kuori (ei hedelmän lihaa), sekoita raaste yhteen kaikkien jauheiden, sokerin ja chilin kanssa. Lisää jauheiden joukkoon myös erittäin pieneksi murskatut kaakaonibsit. (vinkki: kaapissa turhana pölyttyvä kahvimylly toimii tähän, mutta myös veitsellä onnistuu jos on kärsivällinen). Sekoita jauhesekoitus yhteen rasvojen kanssa kunnolla yhtenäiseksi massaksi.

Välivaihe hifistelijöille: Tässä välissä suklaan voi vielä temperoida. Se on ihan helppoa ja tarkoittaa ilmeisesti käytännössä vain suklaamassan lämpötilan laskemista (kylmää vettä lavuaariin ja sekoitus) ja uudelleen nostamista... tai jotain. Itse olen laskenut lämpötilan 24 asteeseen muualta löytämieni ohjeiden mukaan ja nostanut takaisin sen jälkeen. Vaihe ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätön ja vaatii käytännässä digitaalista lämpömittaria, joten ei tarvitse stressata tästä.

Annostelu: Jos olet jaksanut panostaa ja hankkinut esim. silikonisia muotteja (löytyy kaupasta ihan suklaalle tarkoitettujakin), annostele sula suklaamassa niihin. Itse olen käyttänyt myös matalaa vuokaa. Jos käyttää vuokaa, kannattaa käyttää sen verran isoa vuokaa, että suklaa jää ohueksi kerrokseksi.

Jäähdytys: Kiireinen laitaa annostellun suklaan 30 minuutiksi pakastimeen. Sen jälkeen sitä voi jo maistaa. Myös jääkaapissa voi jäähdyttää, mutta se kestää luonnollisesti kauemmin. Säilytys jääkaapissa.

Vinkkejä ja huomioita:

  • Raakakaakaojauhe ei ole sama asia kuin tumma kaakaojauhe.
  • Hunajalla (ainakin sillä mitä minulla on kotona) on taipumus olla sekoittumatta rasvaan. Sen takia sitä ei kannata käyttää liikaa.
  • Chiliin kannattaa hieman nähdä vaivaa. Perusmaitokaupan maustehyllyn ankeasta peruschilistä ei tule kuin paha mieli. Näe vaivaa ja hanki jostain oikeasti tulista chilijauhetta. Annostele kuitekin syöjien mukaan. Kokemattomille riittänee ihan ripaus. Chilifanina laitan täyden tasoitetun teelusikallisen, mutta sen sitten huomaakin jo lopputuloksesta.
  • Valitettavasti raaka-aineet ovat aivan sikamaisen kalliita, joten kannattaa miettiä haluaako tällaisen addiktion itselleen. Toisaalta raakasuklaan avulla voi saada vähennettyä tavallisen epäterveellisemmän suklaan syöntiä tehokkasti. :)
  • Rasvojen ja jauheiden määrä ovat vähän sinne päin. Tärkeintä on maistella sekoituksen aikana hieman. Jos on liian ohutta ja maistuu liikaa "voille", lisää jauheita (esim. kaakaota). Rasvan lisääminen on hankalaa jälkikäteen, joten kannattaa lisätä jauheita vaiheittain.
  • Jauheilla ei oikeasti ole niin väliä. Kunhan kaakaojauhetta on tarpeeksi, niin hyvä tulee. Muut jauheet voi laittaa tai olla laittamatta. Maku aina toki hieman muuttuu, mutta who cares, hyvää se on kumminkin.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

TomiS
Tämä on eka resepti, jonka n. 10 raakasuklaaharjoituksen jälkeen kehtaan laittaa julkisesti esiin. Mitat ovat sinne päin, mutta onneksi se ei tässä hommassa ole niin justiinsa.