Angry Birds-kakku

Reseptiä katsottu 26 470 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Tarvitset:
2 pyöreää suklaakakkupohjaa (resepti linkitetty)
haluamaasi hilloa
kostutuslientä (resepti linkitetty)
valitsemaasi täytemassaa
suklaaganachea tai voikreemiä (resepti linkitetty)
marsipaania / sokerimassaa / kaulintamassaa
yhden varrastikun kahdessa palassa

Ohjeet

Reseptin oheen on liitetty havainnollistavia kuvia, joista selviää kakun koristelun eri vaiheita.

Päivä 1. : Leivo kakkupohjatKuvan kakun pohjan halkaisija on noin 20cm. Kakku on koottu käyttäen kahta kakkupohjaa, jotka on leikattu levyiksi, asetettu päällekkäin ja kakkulevyt on trimmattu muotoon ennen täyttämistä. Mitä isomman kakun tahdot tehdä, sitä isompia kakkupohjia ja sitä useamman kakkupohjan tarvitset.Valmista kakkupohjat päivää ennen täyttämistä, sillä pohjien täytyy antaa levätä yön yli kylmässä ennen leikkaamista. Leikkaa kakkupohjat kolmeen tai neljään levyyn kukin.

Tähän voi periaatteessa käyttää myös vaaleaa kakkua, mutta tavallinen sokerikakku voi olla liian huokoista ja pehmeää.

Suunnittele kakkusi maut oman mielesi mukaan. Väliin ei kannata laittaa liikaa täytteitä, sillä muutoin kakku ei pysy muodossaan. Marsipaanin tai muun vastaavan massan alle kannattaa valita kosteussuluksi suklaaganache tai kakun täytteiden makuun sointuvaksi maustettu voikreemi, jotta kakun täytteiden sisältämä kosteus ei alkaisi sulattaa marsipaania alapuolelta.

Päivä 2. : Kakun pohjaaminen eli täyttöValmista kostutusliemi ja täytteet. Aseta alimmaksi tuleva kakkulevy joko pinnoitetulle kakkupahville, alumiinifoliolla päällystetylle kartonkikappaleelle tai suoraan kakkulautaselle. Älä käytä kakkupapereita, sillä ne vettyvät ja mössääntyvät täytekakkujen alla. Kakkupaperit on tarkoitettu vain kuivakakkujen ymv kanssa käytettäviksi.Kostuta alimmainen kakkulevy, levitä täytteitä kakkulevylle ja nosta seuraava levy päälle. Paina levyä paikoilleen. Mikäli levyjen välistä tursuaa runsaasti täytettä ulos, olet käyttänyt sitä liikaa. Täytä kakku valitsemillasi täytteillä kerros kerrokselta ja kostuta vielä kakun ylin levy päältäpäin. Siloita ulospursunneita täytteitä kakun pintaan  niin, että kylkiin ei jää koloja tai aukkoja. Nosta hetkeksi kylmään,

Levitä suklaaganachea tai voikreemiä hiukan kylmenneen kakun pintaan niin,että kaikki kakkupinta peittyy hyvin näkyvistä. Ole huolellinen ja kärsivällinen, sillä tarkkuus kannattaa. Pinnan ei tarvitse olla täydellisen sliipattu, mutta mitä sileämmäksi sen saat, sitä kauniimmin marsipaani asettuu kakun päälle. Huuhtele käyttämäsi paletti/lasta jokaisen vedon välissä tulikuumalla vedellä puhtaaksi ja kuivaa se pikaisesti esimerkiksi keittiöpyyhkeeseen, jotta saat ganachen/kreemin pinnasta tasaisemman.

Nosta kakku yöksi kylmään tekeytymään ennen kuin päällystät sen marsipaanilla tai muulla. Voit halutessasi peittää kakun pinnan varovasti tuorekelmulla estääksesi kuivahtamista.

Valmista linnun nokka tässä vaiheessa kuivahtamaan, jotta se ehtii jäykistyä hieman ennen paikoilleen kiinnittämistä.

Käytä nokan tukirakenteiksi bambuista varrastikua, jonka olet katkaissut kahteen pätkään. Osan bambutikusta tulee olla nokan sisällä ja loppu tikku on tarkoitus työntää kiinni kakkuun, jotta nokka ei putoaisi paikoiltaan. Kuvien joukossa on muutama havainnekuva nokan palasista irrallisina, joista selviää myös, mihin tikkupalat on tarkoitus laittaa kiinni.

Päivä 3. : Kakun koristelu

Seuraavana päivänä koristele kakku marsipaanilla. Nosta kakku temperoitumaan huoneenlämpöön noin tunniksi ennen aloittamista, jotta päällä oleva massa ehtii pehmetä hieman.Työstin marsipaania kertakäyttöhansikkaat kädessä, mutta voit itse valita, kuinka tahdot tehdä. Notkista käyttämäsi marsipaani vaivaamalla ja puristelemalla sitä, kunnes se lämpenee ja muuttuu muokattavammaksi. Suojaa marsipaani kuivumiselta myös kakun koristelun aikana, sillä massat kuivahtavat herkästi. Peitä esimerkiksi tuorekelmulla kaikki ne palat, joita et juuri sillä hetkellä työstä käsissäsi. 

Lisäsin valmiin keltaisen marsipaanin joukkoon hieman ekstravalkoista marsipaania sävyttääkseni siitä erityisen sitruunaisen sävyistä. Ekstravalkoinen marsipaani on väriltään valkoisen sokerimassan luokkaa. Tavallinen valkoinen marsipaani on usein luonnonvalkoisen/norsuunluun sävyistä.Kaulitse käyttämäsi keltainen marsipaani noin 4mm paksuksi levyksi käyttäen tomusokeria 'jauhottamiseen'.  Nosta kaulittu marsipaani kakun päälle ja tarkista, että marsipaani ulottuu joka suunnalta kakun alareunaan saakka.

Työstä marsipaania varovasti sileäksi aloittaen kakun keskeltä ylhäältä ja edeten siitä alaspäin. Oio kaikki syntyneet kurtut mahdollisimman aikaisin. Sokerimassa ei ole niin venyvää kuin marsipaani on, joten marsipaanilla on helpompaa saada siistimpää jälkeä aikaan kuin sokerimassalla, sillä murtuminen ja repeäminen eivät ole niin suuria uhkia.Voit käyttää siloitinta apunasi, mikäli tahdot, mutta periaatteessa käsilläkin on mahdollista saada siisti ja tasainen pinta kakkuun -varsinkin jos käsissä on kertakäyttöhanskat tai ne on jauhotettu hyvin tomusokerilla tarttumisen estämiseksi.

Kun olet saanut keltaisen pohjavärin paikoilleen, leikkaa alareuna siistiksi ja siirry valkoisen vatsan kimppuun. Pehmitä pala valkoista marsipaania, kauli se noin 2-3mm paksuuteen ja leikkaa vatsaa varten leveähkö kaistale, jonka alareuna on suora ja yläreuna kaartuu maltillisesti matalalle kaarelle. Sivele kaistaleen toinen puoli joka kohdasta ohuelti vedellä ja liimaa vatsanahka paikoilleen siloittaen samalla ilmakuplat marsipaanikerrosten välistä pois. Siisti kappaleen reunat.

Ota edellisenä päivänä valmistamasi nokka ja kiinnitä ensin nokan alakappale jonkin verran valkoisen vatsan päälle. Varrastikku auttaa pitämään nokan ryhdikkäästi paikoillaan.  Voit sivellä kakun pintaan kiinni tulevan ohuen reunan vedellä parantaaksesi tarttumista.Kiinnitä nokan yläkappale samalla tavalla kakun kylkeen kiinni. 

Pyöritä valkoisesta marsipaanista linnulle silmät. Liimaa paikoilleen veden avulla. Tee pupillit mustalla marsipaanilla ja pyöritä mustasta myös ohuet tangot, joilla saat rajattua silmät. Kiinnitä nekin paikoilleen varovasti vedellä liimaamalla. Käytä liimaamisen apuna elintarvikekäyttöön tarkoitettua pientä sivellintä.

Tee linnun kulmakarvat ruskeasta marsipaanista. Kauli noin 7mm paksu kaistale, josta leikkaat kulmat. Muotoile reunoista hieman pyöreähköt ja liimaa kulmakarvatkin kiinni veden avulla.

Käytä mustaa masipaania muotoillaksesi erikokoisia kartioita, joista saat tehtyä paitsi päälaen töyhdön, myös linnun pyrstön. Pyrstöön käytettyjä kartioita voit hieman litistää, jolloin ne näyttävät sulkamaisemmilta.

Kun kakku on valmis, nosta se kylmään odottamaan tarjollepanoa.

 

Marsipaanin ja sokerimassan työstö vaatii hieman harjoitusta onnistuakseen. Varsinkin kakun päällystämisessä kannattaa käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta massan saa asettumaan kakun pintaan ilman ryppyjä. Vinkki on nostella massaa helmasta ja oikoa ryppyjä ylhäältä alaspäin samalla siloitellen.

Jos olet epävarma onnistumisestasi, valmista niin sanottu harjoituskakku hyvissä ajoin ennen varsinaisen kakun tarveajankohtaa, jolloin ehdit tarpeen vaatiessa paneutua harjoitusta vaativien kohtien hiomiseen ja saat juhlapäivän kakun onnistumaan paremmin.

Kunnolliset marsipaanin työstöön tarkoitetut työvälineet auttavat osan matkaa, mutta niiden tilalla voi käyttää tavallisia keittiövälineitä. Nokan palasia varten voit pahvista, alumiinifoliosta ja tuorekelmusta rakentaa kuivatustelineet, jos tahdot. Niiden päällä levätessä nokat jäykistyvät varmasti oikeaan muotoon, eivätkä lysähdä lyttyyn.

Kakun koristelua helpottaa, mikäli sinulla on pyörivä kakkualusta, eli hyrrä, mutta voit korvata sen nostamalla kakun leivinpaperilla vuoratun leikkuulaudan päälle, jolloin voit helposti kääntää kakkua tarpeen mukaan. 

 


Kommentit

puukilainen
Suuntaa antavat kasaus- ja koristeluohjeet kuvien kanssa sellaisista kiinnostuneille. Samaa perusideaa voi soveltaa muihinkin vihaisiin lintuihin.

Hullu kakkumestari

Ihania ja mielikuvituksellisia leivontareseptejä jauhosormelle.