Espresso

2 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

7-14 g vastajauhettua kahvijauhetta
kylmää vettä

Jaa resepti

Ohje

Lisää mielenkiintoisia reseptejä ja juttuja löydät yoruokaa.com ruokablogistani.

Espresso on vahvaa kahvia, joka valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva vesi paineen avulla hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi. Lopputuloksena on n. 30 ml nautittavaa kahvia. Espresso on myös useiden kahvijuomien pohja. Mutteripannulla valmistettu kahvi ei ole espressoa, vaikka laitetta kutsutaan virheellisesti myös espressokeittimeksi. Aito italialainen espresso vaatii 9 barin paineen, joka ei onnistu mutteripannulla. Pannulla keitetty kahvia kutsutaan mokaksi.

Kuten hyvän oluen ja viinin kanssa, espresso on yksi niitä asioita, joista ihmiset ovat hyvin tarkkoja.

1-2 kuppia

Espresson valmistaminen

Koneen, kahvan ja kupin lämmittäminen

Espressokone kannattaa laittaa päälle hyvissä ajoin, jotta kahvi valmistuisi oikeassa lämpötilassa. Muista laittaa kahva lämmityksen ajaksi kiinni koneeseen, jotta se on riittävän lämmin, kun ryhdyt valmistamaan espressoa. Voit myös juoksuttaa koneen läpi kuumaa vettä, jolloin koneen sisäosat lämpiävät hieman nopeammin. Koska espresso on pieni juoma, joten se myös jäähtyy nopeasti, varsinkin jos kuppi on kylmä. Lämmitä kuppi käyttämällä espressokoneen kupinlämmitintä tai höyrytintä.

Kahvin annostus

Täytä sihti vastajauhetulla kahvijauheella. Jos käytät joko yhden tai kahden annoksen sihtiä, jolloin kahvia menee 7 tai 14 grammaa. Sopivan jauhatusasteen löytäminen vaatii muutaman yrityksen; jauheen tulee olla tarpeeksi hienoa, jotta vesi ei lorahda vauhdilla läpi. Liian nopea valumisaika kertoo joko liian vähäisestä annostelusta tai liian karkeasti jauhatuksesta. Liian hidas valumisaika kertoo liian suuresta annostelusta tai liian hienosta jauhatuksesta. Pakkaa kahvi tampperilla noin 20 kg:n voimalla. Puhdista kahvasta irtonaiset kahvinpurut pois. Jos koneessa on ns. paineistettu kahva, jolloin kahvia ei pidä pakata liian tiivisti.

Valuttaminen

Oikein valmistettuna espresso valuu hunajan tavoin kuppiin ja valumisaika pysyy 30 siinä sekunnin paikkeilla. Ja jos kaikki menee nappiin, päälle muodostuu runsas crema.

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 1 Kurpitsakeitto talvikurpitsasta
  • 0 0 KAHVIKIISSELI vuodelta 1909
  • 7 16 Paahtopaistia hevosesta
  • 6 11 Pähkinäsydänkakku
  • 2 0 Café De Olla
  • 5 5 Värikimarapasta

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään