Esterhazy torttu

Reseptiä katsottu 5 432 kertaa
12 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
pohja(t)
8 kpl munanvalkuaista
200 g manteleita (kuorittuja)
170 g hienoasokeria
tÄyte
8 kpl munankeltuaista
10 g vaniljasokeria
150 g tomusokeria
50 g vehnäjauhoja
2.5 dl maitoa
250 g voita
kuorrutus
1 kpl munanvalkuaista
200 g tomusokeria
1 rkl sitruunamenua
koristelu
35 g tummaa suklaata

Ohjeet

Tee ensin "pohjat" (marenkilevyt).

Valmistelu: ota 7 arkkia leivinpaperia ja piirrä jokaiseen halkaisijaltaan 26cm ympyrä (esim kakkuvuoan avulla). Ota täytteen voi lämpimään (helpompi käsitellä aikanaan)

Paahda manteleita pannulla noin 5min niin että saavat hieman väriä pintaan ja anna jäähtyä. Rouhi jäähtyneet mantelit esim yleiskoneella tai tehosekoittimella hienoksi.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, vaahdon tulee olla niin kovaa että se pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Jos ei pysynyt niin siivoa lattia ja vatkaa uudestaan. Nostele mantelirouhe varovasti valkuais-sokerivaahdon sekaan. Lämmitä uuni 200C. 

Voitele leivinpapereihin piirrettyjen ympyröiden alat. Jaa vaahto seitsemänä noin saman kokoiseen osaan ja levitä tasaisesti jokaiselle leivinpaperille piirretylle ympyrälle ohueksi kerrokseksi.

Paista jokaista levyä noin 7min / 200C. Pinnan tulee saada mukavasti väriä muttei palaa. Nostele levyt jäähtymään. Hieman jäähtyneinä levyen pitäisi tuntua kovilta eikä "letuilta", jos ovat liian pehmeitä niitä voi varovasti paistaa lisää.

Tee sitten täyte

Vatkaa pehmeä voi kuohkeaksi.

Sekoita keltuaiset, vaniljasokeri ja tomusokeri kulhossa hyvin. Vatkaa joukkoon hitaasti jauhot (hitaasti, jottei paakkuunnu).

Kiehauta kevyesti maito kattilassa. Ota pois levyltä ja vatkaa lämpimän maidon joukkoon Muna-sokerivaahto. Palauta levyelle miedolle lämmölle, sekoita puukauhalla koko ajan kunnes seos alkaa sakeentua huomattavasti, ei haittaa vaikka vähän paakkuuntuisi. Tähän menee muutama minuutti. Ota pois lämmöstä ja vatkaa takas tasaiseksi. Jäähdytä seos jäävesihauteessa, jatka vatkaamista kevyesti. Kun seos on täysin jäähtynyt, sekoita joukkoon kuohkea voi koko ajan vatkaten.

Kasaa kakku

Lado alimmaksi yksi marenkilevyistä. Jos unohdit voidella leivinpaperit, tee uudet pohjat. Levyen tulisi irrota voidellusta paperista helposti ja olla niin kovia että niitä voi hyvin nostaa yhdellä kädellä reunasta ja pitävät silti muotonsa.

Levitä lastalla täytettä levyn päälle ohut kerros (huom täytettä ei ole kovin paljon, joten älä laita liikaa). Lado sitten päälle toinen marenkilevy, sen päälle täytettä, jne... Päällimmäisen levyn päälle täytettä tulee vähemmän kuin muihin.

Jos haluat oikein kauniin, niin tasaa reunat varovasti veitsellä.

Kuorrutus

(sulata ajoissa suklaa)

Vatkaa valkuaisen joukkoon tomusokeria vähitellen kunnes massa alkaa selvästi jäykistyä. Lisää sitruunamehu. Lisää sokeria jos tuntuu tarpeelliselta, massa ei saa olla liian löysää (juoksevaa), muttei myöskään liian jähmeää.

Kuorruta kakku.

Koristelu

Sulata suklaa (tai käytä jo sulattaamasi). Ja koristele pinta kun kuorrutus ei vielä ole alkanut kuivaa, näin saat koristelusta kauniin.

Laita suklaa esim. pieneen pakastepussiin ja leikkaa varovasti kulmaan pieni reikä. Juoksuta suklaata pintaan esim viivoiksi, ristikoksi tai isoiksi ympyröiksi. Ympyrät voi rikkoa vetämällä keskeltä reunaan ja reunasta keskelle vuoronperään varovaisia viiltoja (noin 12-16kpl koko kakun alalle) jolloin syntyy aaltoileva kuvio.

Sirottele halutessasi reunalle vielä mantelirouhetta tai lastuja.

Jäähdytä jääkaapissa hyvin (yön yli)

Nauti.


Kommentit

jpirtti
Kenties tunnetuimpia Keski-Eurooppalaisia torttuja. Erinomainen, makea, ei erityisen vaikea mutta hieman työläs (monta vaihetta) kakku. Palvelussa aiemmin olleet Esterhazy ohjeet olivat vähän... no tämä on ainakin erilainen, koska emme oikaise pohjissa vaan tehdään marengit kuten kuuluukin ;)