Voisilmäpullat

Reseptiä katsottu 8 840 kertaa
2 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
24 dl jauhoja
3 kpl kananmunia
100 g hiivaa
4 rkl kardemummoa
4 dl sokeria
1 l maitoa
4 tl suolaa
200 g voita

Ohjeet

Lämmitä kattilassa maitoa. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kaada maito kulhoon tai tee taikina kattilaan. Lisää suola, sokeri ja kaardemummo. Jos olet mitannut kaikki valmiiksi syvälle lautaselle lisää ne maidon sekaan ja sekoita samalla. Lisää kananmuna viimeisenä ja maista tarvitseeko siihen lisätä suolaa tai muita mausteita. Ota lusikka ja lisää jauhoja tasaisesti sekoittaen. Käytän vehnäjauhoja pullataikinan tekoon.

Lisää sulatettu voi viimeisenä taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Taikinan kohotessa voit pestä ja siivota keittiötä sekä nostaa puhtaat astia pesukoneesta.  

Pullia voit kypsentää keskitasossa 5-10 minuuttia tasalämmöllä. Vehnäleivät ja pitkot kypsyvät alalämmöllä pidempään. Uunin oikea lämpötila löytyy kokeilemalla ja leivonta vaatii aina pieniä hikipisaroita jotka antavat makua taikinaan. Jos taikina on liian paksua lisää jauhoja. Laiha taikina on aina kypsää, taikinasta saa leivottua pieniä pyöreitä pullia lisäämällä jaohoja kämmenpohjalle, mutta paras pullaan on aina vaikea löytää pelliltä.

Jos ensimmäinen pellillinen kypsyi nopeasti ja pullista tuli vaaleita voit lisätä lämpötilaa ja antaa niiden kypsyä pidempään. Ripoittelin pullein päälle sokeria ja voitelin ne kananmunalla. Voisilmän lisäsin viimeiseksi.

Koska pullat olivat liian suuria ja ne kohosivat uunissa, niiden voisilmä hävisi. Taikinasta olisi tullut kolme pellillistä pieni pullia, mutta kokeilen sitä seuraavalla kerralla. Isoja pullia syödessä kahvi maistuu paremmalta ja sitä kuluu enemmän. Toki kaikki riippuu pullan syöjästä ja pääruuasta joka täyttää aika paljon mahaa. Kahvia keitän harvoin ruuan päälle. Aamulla iso pulla ja kuppi kahvia ei ole paras tapa aloittaa päivää. Keittäkää kaurapuuroa aamusta tai syökää jotain kevyttä. Raskas aamiainen väsyttää kehoa ja vielä raskaampi lounas lisää liikunan puutetta eli et jaksa lähteä enää lenkille. Päivällinen pitää olla keittoa että elimistö jaksaa koko raskaan päivän.

Diabeetikon pitää syödä pieniä annoksia viisi kertaa päivässä ja sokerit pitää jättää pois.


Kommentit

Ride37
En jaksanut lähteä salille ja aloin tekemään pullia ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa. Käytin vanhaa sämpylätaikina taikaa eli sovelsin sämpyöiden valmistusta pullataikinan tekoon.