5 115
5 115

Hedelmäinen Kerros viili/jugurtti ihanuus

yli 24 h

Raaka-aineet

yogurtti
1 L punaista Täysmaitoa
2 rkl Bulgarian jogurttia
viili
1 L punaista Täysmaitoa
1 purkki viiliä (mieluummin kevytviiliä tai täysviiliä)
kastike ja koristelu
1-3 rkl hillosokeria
maun mukaan hedelmiä & marjoja
hyppysellinen mustikoita
1 per lasi mansikoita

Jaa resepti

Ohje

Yhdistämme tässä sekä viilin, että yogutin valmistuksen, joten varautukaa pitkään odotusaikaan. Kannattaa suunnitella etukäteen jos tätä meinaa tarjota erityisherkkuna jollekulle erikoiselle, mutta se oikeasti saattaa tehdä vaikutuksen.

jogurtin valmistaminen oli aluksi minulle melkoinen shownumero. Välillä jogurtti onnistui hyvin, välillä se taas ei onnistunut ollenkaan vaan jäi sellaiseksi ohueksi litkuksi. Tajusin kyllä, että ongelmana oli liian alhainen huonelämpötila, mutta minkäs teet, kun talvipakkasilla lämpötila on mitä on. Kaikki keinot tuli kokeiltua - kaikkein noloimpana keinona oli yritys tehdä jogurttia saunassa! Tuo kyllä joskus onnistuikin - jos saunassa ei sattunut olemaan liian kuuma.

Mutta onneksi sitten eräs tuttuni antoi neuvon, jonka avulla nämä sähläilyni jäivät kertaheitolla muistoiksi vain. Hän nimittäin kertoi valmistavansa jogurttia sähköuunissa niin, että uunissa oli pelkkä valo päällä. Tällöin uunin lämpötila on noin +30 astetta, joka on aika ihanteellinen jogurtin muodostumiselle. Lämpötila myös pysyy koko ajan tasaisena eikä vaihtele esimerkiksi auringonpaisteen takia. Tämän neuvon jälkeen jogurtti on onnistunut aina! En ole kyllä koskaan laskenut, paljonko tuo mahtaa viedä sähköä, mutta onneksi sitä jogurttia ei tarvitse joka päivä tehdä...

SITTEN ITSE ASIAAN:

1. Kaada 1l. maitoa kattilaan ja kuumenna maitoa varovasti niin, että se kiehuu hiljalleen. Tämän jälkeen ota lämpö pois. Sekoittele ahkerasti, jotta maito ei palaisi pohjaan ja pinnalle ei muodostuisi kuorta. Jos kuorta muodostuu, poista se lusikalla.

2. Siirrä kattila pois liedeltä ja kaada maito kulhoon (mieluiten sellaiseen, jossa on kansi - näin jogurtti on helppo säilyttää jääkaapissa). Anna maidon jäähtyä, kunnes lämpötila on laskenut noin 45-50 asteeseen. (Itselläni tähän menee ehkä noin puoli tuntia.) Jos kuorta muodostuu maidon pintaan, poista se lusikalla. Helpoiten lämpötilan voi todeta käyttämällä lämpömittaria, mutta jos sinulla ei sellaista ole, ei hätää: Maidon lämpötilan voi todeta myös tipauttamalla tilkan maitoa kädelle. Jos maito on melko selvästi kättä lämpöisempää, mutta ei enää kuumaa, lämpötila on oikea.

3. Kun lämpötila on laskenut tarpeeksi, lisää aloitusjogurtti ja halutessa hedelmiä, sekoita hyvin jotta hedelmät värjäävät yogurtin ja peitä kulho kevyesti pyyhkeellä. Laita uuniin valo päälle ja jogurttikulho uuniin. Minimilämpötila jogurtin muodostumiselle on noin +25-+27 astetta, joten jos sinulla on jokin muu paikka, joka on riittävän lämmin, voit myös kokeilla sitä. Paikan lämpötila ei kuitenkaan saa olla yli +45 astetta, koska silloin jogurtti happamoituu ennen aikojaan. Älä siis laita uunia päälle (valo riittää)

4. Anna jogurtin olla uunissa (tai muussa sopivan lämpöisessä paikassa), kunnes jogurtti on paksua ja hapahkoa. Minulta kuluu tähän sellaiset 12-14 tuntia, mutta aikaa saattaa mennä vähemmän tai enemmänkin, sillä tarkka aika riippuu ympäröivästä lämpötilasta. Kun jogurtti on valmista, peitä se ja laita jääkaappiin n. 4 tunnin ajaksi

...samaan aikaan...

Viili
Valmistamme hieman viiliä, Kaada 1l täysmaitoa joka on annettu lämmitä samaan lämpötilaan kuin huoneen lämpötila ja kaada se toiseen kulhoon (Ei kuten jugurttia, viiliä ei miltei kiehauteta ennen raakaviilin lisäämistä), Lisää hieman toisia hedelmiä kuin jugurtissa oli tai mieluummin marjoja, peitä kelmulla ja anna olla uunissa yogurtin kanssa, viilissä menee hieman kauemmin, joten anna sen olla uunista poistamisen jälkeen jääkaapissa 12h - 2vrk.

Marjakastike:
Sekoita tehosekoittimessa esim, mansikoita, vadelmia ja tilkka sitruunamehua (jotain muita marjoja, kunnes se on miltei tasaista, sen jälkeen lisää hillosokeria. laita kippaan odottamaan kunnes jugurtti on valmis menemään jääkaappiin ja laite se samaan aikaan jääkaappiin.

Viimeistely:
Ota valmis jugurtti, marjahillo ja viili kaapista. Ota tarjoilulasit esille ja kaada hedelmäinen viili kupista pohjalle n. ½ väliin. Nyt ota ruokalusikallinen tai pari hilloa että se muodostaa pienen kerroksen viilin päälle ja täytä loppu lasista täyteen jugurtilla. Tee sama kunnes viili ja jugurtti loppuu, tai annoksia on tarpeeksi. Koristele tekemällä rinkula jugurtin pinnalle mustikoista ja laita mansikka leikattuna 4 osaan rinkulan keskelle. Nauttikaa rauhassa.

Vinkkejä!

  • Käytä punaista täysmaitoa. Olen kyllä tehnyt onnistuneesti jogurttia kevytmaidostakin, mutta täysmaidosta tehty jogurtti on paljon täyteläisempää ja parempaa.
  • Tarvitset jogurtin valmistukseen "aloitusjogurttia". Bulgarian jogurtti sopii tähän oikein hyvin, ellei sinulla jo ole itse tekemääsi jogurttia jemmassa, jota voisit käyttää. Varmista kuitenkin, että aloitusjogurtti on hyvälaatuista (ei siis esimerkiksi sellaista, jonka "parasta ennen" -päiväys oli jo viime viikolla), koska tämän jogurtin laadusta riippuu myös valmistuvan jogurtin laatu.
  • Lämpömittari ei ole välttämätön mutta helpottaa kyllä hommaa huomattavasti, kun lämpötilaa ei tarvitse arvailla.
  • Valitse paksupohjainen kattila. Kun maidon proteiinit denaturoituvat maitoa kuumennettaessa, ne alkavat tarttua kattilan pohjaan ja seinämiin. Paksupohjainen kattila ainakin hidastaa tätä prosessia.
  • Viilistäkin tulee paremman makuista, jos se ei ole ihan sitä perus kevytviiliä.
  • Voit myös käyttää hillosokerin lisäksi liivatetta, niin saat aikaiseksi marmeladinkaltaista jämäkkää hilloa, tällöin viilin ja jugurtin korrostuminen saattaa onnistua paremmin, kunhan noudatat liivatelehden ohjeita.
  • Viiliin saa kermaisen pehmeän hunnun jos käyttää lisäksi 3 rkl kermaa.
  • marjahillossa tilkka sitruunamehua korostaa mansikanmahua entisestään ja tasapainottaa muiden sokerien makeutta antamalla hieman happamuutta ja tasapainottamalla sitä.
  • Jos haluaa prameilla, voi lisäksi laittaa kermavaahdon pinnalle ja koristella sen mustikoilla ja mansikalla. Tee tämä juuri ennen tarjoilua, sillä mustikka valuttaa väriä vaahtoon.
  • Vaniljalla voi korostaa viilin makua entisestään, tehdä siitä raikkaampaa. Sekoita se viilin sekaan hyvin ennen starttiviilin lisäämistä.

Laiskottaako?

Voit valmistaa saman reseptin ostamalla hedelmäviiliä, bulgarian jugurttia, ja marjahilloa. Sekoita liivate ja marjahillo, anna seistä hiemanaikaa, laita jääkaappiin ja täytä kuten ohjeessa oli mainittu, koristele mustikoilla ja mansikoilla, mutta omantekemän itu katoaa tyystin.

Samankaltaisia reseptejä

  • 16 7 Hedelmäinen kesäsalaatti
  • 1 0 Hedelmäinen wokki
  • 3 2 Hedelmäinen hillo
  • 3 4 Hedelmäinen piirakka
  • 2 1 Hedelmäinen täytekakku
  • 6 3 Hedelmäinen jogurttirahka-aamupala

Kommentit

JHawx
Tässä reseptissä yhdistyy eri rakenteiden ja makujen kirjo. Ensiksi tulee pehmeä hedelmäinen jugurtti, sen jäkeen pehmeä puolikiinteä hillo ja kiinteä marjaisa viili.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään