PERINTEINEN RUISLEIPÄ

Reseptiä katsottu 487 467 kertaa
2 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
8 dl 40 asteista vettä
6 dl täysjyvä ruisjauhoja (luomu)
1 dl hapanjuurta (jos et omista valmista, ohessa linkki tekoon)
raski, johon lisätään:
3 dl 40 asteista vettä
n.15 dl ruisjauhoja (luomu)
1 rkl hienoa merisuolaa
(20g hiivaa, jos taikina ei nouse)

Ohjeet

KIIRE EI SOVI JUURELLA TEHDYN LEIVÄN TEKIJÄLLE ! Nostatus ilman hiivaa vaatii opettelua, mutta tulos palkitaan !

RASKI:

1 Dl taikina juurta. Sekoita veteen jauhojen kanssa.Vispaa ainekset tilavassa kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan 14 tunniksi tekeytymään. Välillä kannattaa rivakasti sekoittaa. Nyt raskin pitäisi kuplia. Ota raskia 1 dl talteen seuraavaa leipomiskertaa varten. Voit lisätä siihen jauhoa, että tulee kovahko taikinapala. Säilyy jääkaapissa viikon, mutta voi myös pakastaa.

LEIPÄTAIKINA:

Sekoita raskiin suola, vesi ja jauhot. Jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos raski ei ole hyvin käynyt, voit tässävaiheessa lisätä mukaan hiivaa. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä, kunnes taikina on sopivan kiinteää mutta pehmeää. Laita taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kun risti on hävinnyt voi leipominen alkaa.

Leivo kaksi limppua työpöydällä pyöritellen. Laita ne pellille kohoamaan, jauhota pinta ja peitä liinalla. Leivät repeilevät nousun aikana. Nostatusaika on vähintään tunti, lämmin vedoton paikka on paras ja kunnon nostatus on tärkeää, ettei leivät repeile paiston aikana.

Laita leivät 250 asteiseen uuniin , jossa on pohjalla pikku kupillinen kiehuvaa vettä kosteuden lisäämiseksi. (vuolukivinen paistokivi on hyvä apu) Laske lämpö 180 asteeseen ja paista 1 tunti. Laske lämpö nyt 150 asteeseen ja anna paistua vielä 15-30 min. Paistoajat riippuu paljon uunista ! Kokeilemalla tämäkin selviää. Leipä on kypsä, kun kumisee pohjaan rystysillä kopauttaen.


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

metsänvartija
Maukasta ja rapeakuorista tuli !

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.