13 605
13 605

Sans Rival-kakku

2 - 3 h

Raaka-aineet

Pohjat:
150 g mantelia
200 g pölysokeria
5 valkuaista
voitahna:
50 g pölysokeria
3 rkl vettä
3 keltuaista
200 g suolatonta voita
Nugaa:
50 g mantelia kuorineen
50 g sokeria
mantelitahna:
40 g mantelia
70 g pölysokeria
Päälle: 10 kpl mantelia

Jaa resepti

Ohje

Kakkupahjat: Mantelit kaltataan ja jauhetaan. Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Mantelit ja seulottu pölysokeri kaadetaan päälle ja taikinaa hämmennetään varovasti haarukalla. Pari leivinpeltiä voidellaan kylmällä voilla ja jauhotetaan. Kummallekin pellille piirretään kaksi nelikulmiota, joiden sivut on 18-19 cm.Tahna jaetaan neljään osaan. Kukin osa levitetään veitsellä tasaisesti piirretylle nelikulmiolle. Pohjia paistetaan kohtalaisen kuumassa uunissa 15-20 min, niin että ne tulevat tasaisesti vaaleanruskeaksi. Jos pohjat paistetaan liian vaaleiksi ei torttu tule yhtä hyväksi. Heti kypsyttyään ne irroitetaan pellistä ohuella, terävällä veitsellä, sillä ne menevät helposti rikki. Jos ennättävät jäähtyä ennen kuin ne on irroitettu pellistä ne on pantava takaisin uuniin lämpiämään. Pohjien reunoja tasoitetaan tarvittaessa. Niiden on oltava yhtä isoja. Pohjat saavat olla vierekkäin kunnes kakku laitetaan valmiiksi.

Voitahna: Sokeri ja vesi sekoitetaan pienessä paksupohjaisessa kattilassa. Kattila asetetaan hiljaiselle tulelle ja liuos saa kiehua, kunnes se kestää lankakokeen. Pisara liuosta otetaan peukalon ja etusormen väliin ja jos sokeri kehräytyy langaksi kun sormet irroitetaan toisistaa, on se valmista. Liuos kaadetaan sitten kulhoon vispilöityjen keltuaisten joukkoon ja seosta vispilöidään kunnes kuumuus on haihtunut. Kun seos on melkein kylmää, hämmennetään sekaan pieniä nokareita hyvin pestyä voita. Jos seos juoksettuu, lisätään 1 rkl kuumaa voita voimakkaasti vatkaten. Noin toinen puoli voitahnasta värjätään hiukan vaaleanvihreäksi hedelmävärillä, toinen puoli jätetään värjäämättä.

Mantelimakeinen: Kuivatut, kalttaamattomat mantelit ja sokeri kaadetaan samalla kertaa paistinpannuun. Pannu asetetaan tulelle ja seosta hämmennetään, kunnes sokeri on sulanut ja tullut vaalean ruskeaksi, mutta se ei saa palaa. Seos kaadetaa voidellulle pellille tai kivilevylle ja saa jäähtyä. Sen jälkeen se katkotaan kappaleiksi , jauhetaan mantelimyllyssä ja kaadetaan voitahnan joukkoon. Suurin osa voitahnasta levitetään kerrosten väliin, ja kerrokset asetetaan tasaisasti päällekäin. Kakun pinta ja sivut peitetään lopulla tahnaa ja tasoitetaan kylmään veteen kastetulla veitsellä.

Mantelitahna: Mantelit kaltataan ja jauhetaan 2:een kertaan. Pölysokeri ja jauhettu manteli survotaan sekaisin kivihuhmaressa, hyvin vähän valkuaista lisätään, ettei tahna tule liian veteläksi. Sitä survotaan niin kauan että se tulee oikein notkeaksi ja värjätään hieman vaaleanvihreäksi. Puolet mantelitahnasta leivotaan marmorilevyllä sormenpaksuisiksi tangoiksi, jotka kaaviloidaan. Siitä leikataan 2 cm:n levyinen nauha, joka asetetaan vinottain kakun yli. Loput mantelitahnasta kaaviloidaan ja siitä leikataan 1 cm:n levyisiä nauhoja, niistä muodostetaan rokokooruusuke, joka asetetaan vinosti kakun päälle. Pitkin kakun reunoja voi asettaa kapean nauhan. 10 kaltattua mantelia leikataan ohuiksi viipaleiksi, asetetaan pellille paperin päälle ja paahdetaan vaaleankeltaiseksi lievässä lämmössä. Kun mantelit on jäähtyneet, ne ripotellaan kakun päälle.

Kakku säilytetään1-2 pv peitettynä ennen tarjoamista. Se on vielä viikon päästä ainakin yhtä hyvää kuin heti tarjottuna, Tarjotaan viinin, kahvin tai teen kanssa.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

AIMATO
Ohje on tuttavatädin reseptikansiosta 60-luvulta. Vähän vanhahtavaa kieltä ja vaatii paljon työtä, mutta on vaivan arvoinen.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään