Ciabatta

Reseptiä katsottu 12 510 kertaa
2 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Juuri:
1.75 dl vettä
1 rkl hapanjuurta
1 maustemitta kuivahiivaa (ripaus tai 1/5 tl)
4 dl vehnäjauhoa
Taikina:
koko juuri
2 dl vettä
8 dl vehnäjauhoa
1/2 tl kuivahiivaa
1.5 tl suolaa

Ohjeet

Valmista ensin juuri. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, juuri ja jauhot. Peitä tiiviillä kannella ja anna seistä huoneenlämmössä 12-20 tuntia kunnes juuri kuplii ja on kasvanut vähintään kaksinkertaiseksi. Kannattaa valmistaa esimerkiksi edellisenä iltapäivänä jos seuraavana aamuna haluaa leipoa leipää.

Kun juuri on valmis voi aloittaa taikinan teon. Huom: vaivaaminen käsin on lähes mahdotonta, koska taikina on niin vesipitoinen ja löysä. Suosittelen todella yleiskoneen tai leipäkoneen käyttöä.

Sekoita kaikki ainekset juuren kanssa ja vaivaa koneessa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa, kiiltävä, sileä ja siinä on hyvä sitko (eli sitä voi venyttää parikymmentä senttimetriä ennen kuin se katkeaa). Taikina on todella löysää ja takertuvaa. Ei muodosta kiinteää palloa kuten useimmissa leipätaikinoissa. Jos taikinassa ei pysy minkäänlainen muoto edes vähää aikaa, on siinä liian vähän jauhoja.

Kaavi taikina öljyttyyn kulhoon ja kohota ensin tunti. Iske taikinasta hellästi ilmat pois ja kohota toinen tunti. Kumoa taikina öljytylle uunipellille tai öljytylle leivinpaperille ja jaa kahteen osaan. Muotoile osista hyvin öljytyin käsin kaksi limppua venyttäen ja taitellen taikinaa. Varo vaivaamasta liikaa.

Peittele taikinat öljytyllä kelmulla tai muulla vastaavalla ja kohota kaksinkertaisiksi.

Säädä uuni 240 asteeseen ja ripottele kohonneiden limppujen päälle ohut kerros vehnäjauhoja. Suihkauta leipien päälle vettä ja laita kuumaan uuniin. 10 minuutin kuluttua säädä lämpö 200 asteen hieman yläpuolelle ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä tai uunin luukku raollaan uunissa ritilän päällä.


Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

carkey
Erinomainen lounasleipä, täytteet pysyy sisällä hyvin ja leipä säilyy mehevänä pitkään

< script type = "text/javascript" > $('[data-action="showmessage"]').on('click', function (event) { event.preventDefault(); $.roheanotify({ type: 'error', message: $(this).attr('data-message') }); }); < /script>