8 421
8 421

Saunamakkara

4 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

500 g hk-sinistä makkaraa
5 kpl isoa perunaa
3 kpl porkkanaa
100 g puna- tai mustaleima emmentaalia
2 dl kuohukermaa
4-8 kpl valkosipulinkynsiä (maun mukaan)
2 tl herbamare yrttisuolaa

Jaa resepti

Ohje

 

Tämä on Aila Anttosen (Lappeenranta) kehittämä resepti jota on syöty jo kahden vuosikymmenen vuoden ajan. Resepti on pysynyt lähes muuttumattomana vuodesta toiseen joskin jossain vaiheessa tuli mukaan kerma.

 

Ruoan ainutlaatuinen maku tulee tarkasta ohjeiden tinkimättömästä noudattamisesta. Jokainen vaihe on tehty aina perinteen mukaan. Jos haluat kokeilla kevyempää versiota ilman kermaa niin viipaloi perunat koneellisesti sekä liota niitä väljässä vedessä jotta saat pestyä pois perunan tärkkelyksen ja estää näin perunoiden muuttuminen paistaessa yhdeksi köntiksi. Kerman kanssa tehdessä perunoita ei tarvitse liottaa.

 

Aloita homma kuorimalla perunat ja viipaloimalla ne joko koneellisesti tai käsin viipaleiksi. Kuori porkkanat ja tee porkkanoista juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori myös valkosipulit ja leikkaa kynnet ohuiksi viipaleiksi. Voitele syvä uunivuoka ja aloita täyttäminen levittämällä kerros perunoita vuoan pohjalle. On tärkeää ettei perunoita levitetä miten sattuu vaan jokainen siivu yksitellen vieriviereen - ei päällekkäin. Sirota joka kerroksen väliin kevyesti Herbamare-yrttisuolaa sekä muutama viipale valkosipulia. Heitä perunoiden päälle muutama porkkanalastu makua antamaan ja viimeistele kerros hennolla ripauksella kermaa. Huomioi että kermaa tulee alkukerroksien väliin vain hyvin vähän ja estämään perunoiden tarttuminen toisiinsa. Kun kaikki perunat ovat vuoassa ripottele pinnalle loppu kerma.

 

Ota käsittelyyn makkarat. Vain HK-sininen toimii. Leikkaa veitsellä makkarasta pitkittäin sentin levyinen kiilamainen suikale myötäillen makkaran käyryyttä. Käytä veistä tarpeeksi syvällä eli lähes halkaise makkara. Kuori makkaran kuori ja heitä roskiin. Poista vasta leikattu suikale ja syötä se lapsille. Laita makkarat vuokaan perunoiden päälle samaan asentoon kuin ne ovat paketissa ostaessakin. Leikkaa juustosta puolen sentin paksuisia viipaleita ja leikkaa ne kolmeen osaan. Täytä makkaroiden kiilamainen rako juustonpalasilla. Työnnä juustot niin syvälle kuin ne menevät rikkomatta makkaraa. Jos olet valkosipulin ystävä voit laittaa rakoon juustojen lisäksi myös valkosipulin palasia.

 

Laita koko komeus 200-asteiseen uuniin ja paista noin 40 minuuttia. Annos muodostetaan ottamalla lautaselle juustoista makkaraa sekä perunaa ja lisäämällä lautasen reunalle Turun punaista tai mustaa sinappia sekä Heinzin ketsuppia. Suupalasia dippaillaan sinapissa tai ketsupissa maun mukaan.

Ruoka nautitaan lauantai-iltaisin kunnon saunomisen jälkeen ja ruokajuomana keltainen Jaffa-limonadi. Ruoan nauttimisen perinteisiin kuuluu lisäksi syödä se olohuoneessa katsellen jotain lauantai-illan tv-sarjaa.

Tämä ruoka maistuu erinomaiselta myös seuraavana päivänä pannulla paistettuna. Mikrossa ruokaa ei saa lämmittää vaan ehdottomasti vain paistinpannulla jolla ruokaan tulee erinomainen rapeus.

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 1 Makkara keitto
  • 0 0 Kissakalan Uunimakkara
  • 2 2 Lännen Paras Makkarakastike ( Helppo ja Nopea )
  • 1 1 PYTTIPANNU eli ARKI RUOKA PYTÄRI
  • 0 2 Makkarakeitto
  • 3 1 Kermainen makkarakeitto

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään