Kodittoman pasta

8 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

Kastike
50 g Valion voita (1,4 %)
250 g Sipulia
400 g Sika-nautajauhelihaa (23 %)
1 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
1 tl Suolaa
1 tl Rouhittua mustapippuria
2 Medium chiliä (55 g)
6 Valkosipulinkynttä
1,2 kg Mutti Polpaa
1 tl Suolaa
1 tl Kuivattua timjamia
2 rkl Pirkan balsamietikkaa
2 tl Sokeria
300 g Kevytnakkeja (Kotimaista)
2 Porkkanaa
1 dl Pastan keitinvettä
Pasta
7,5 l Vettä
12 tl Suolaa
1 kg Kuivapastaa

Jaa resepti

Ohje

Loistava nimi reseptille, koska olen asunut koko ikäni äidin ja ystävän nurkissa. Lisäksi kulkenut pidemmän aikaa kellertävän valkoisessa lippiksessä ja reikäisissä kengissä. Miksi tehdä vaikutusta ulkonäöllä, kun sen voi tehdä resepteillä?

Liha ja voi huoneenlämpöön. Hienonna sipuli. Kypsennä se voissa pehmeäksi alhaisella keskilämmöllä. Kannattaa ottaa hieman väriäkin, mutta se ei ole ikinä pakollista. Vedä chilit ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipulit sipulin tekeytymisen aikana. Valuta valmis sipuli rasvoineen pienelle syvälle lautaselle. 

Mittaa suola, pippuri ja savupaprika, sekoita tasaiseksi. Ota jauhelihan pintoihin väriä kovalla lämmöllä. Laske hieman tehoa, murenna, lisää kuivamausteet ja sekoita tasaiseksi. Heti perään chilit pannulle. Kun liha näyttää kypsältä, lämpö 1/3:een ja valkosipuli pannulle. Sekoita joukkoon, sille riittää minuutti. 

Kaada tomaattimurskat mukaan. Mausta suolalla, kuivatulla timjamilla, sokerilla sekä balsamietikalla. Nosta lämpö täysille. Kun alkaa kuplimaan, kansi päälle ja lämpö 1/6:een. Hauduta yhteensä kahden tunnin ajan. Sekoita 40 minuutin kohdalla. 70 minuuttia kellossa - raasta kuoritut keskikokoiset porkkanat ja leikkaa nakit sopiviksi siivuiksi. 

Lisää porkkanat ja nakit kastikkeeseen 80 minuutin kohdalla. Kun 110 minuuttia on täynnä, aloita pastan valmistus viereisellä levyllä. Vesi, suola, kuivapasta kiehuvaan veteen. Keitä napakan kypsäksi. Valuta. 

Ensimmäisenä päivänä keitettiin siis 500 g kuivapastaa. 3,75 litraa vettä, 6 tl suolaa. Pienempikin vesimäärä käy, esimerkiksi 2,5 litraa. Pidän sitä alarajana 500 g kuivapastalle. Jos vähennät vettä, vähennä suolaa samassa suhteessa. 

Kastikkeen joukkoon kannattaa lisätä lopussa 1 dl tärkkelysrikasta pastan keitinvettä. Tällä kertaa unohdin, mutta ei ole iso virhe. 

Nakkipaketin voi toki jättää poiskin. Jos teet niin, nosta kastikkeen suolamäärää puolella teelusikallisella. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään