Filippiiniläinen kanakeitto tinola kookosmaidolla

5 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

400 g kanan suikaleita tai rintafileetä
400 ml Kookosmaitoa
1 kpl Mahdollisimman vihreä / kova papaija
1 pala Inkivääriä (koko riippuen miten mausteista haluat)
4 kpl Valkosipulin kynsiä
1 kpl Sipuli
5-6 dl Vettä
1 kpl Kanaliemikuutio
1 rkl Kalakastiketta
1 kpl Punainen chili
1 dl Kuivattuja moringan lehtiä
Mausteena 0,5tl Merisuolaa ja mustapippuria

Jaa resepti

Ohje

Jaan filippiiniläiseltä ystävältäni saadun filippiiniläisen kanapapaijakeiton reseptin. Keitto tunnetaan paremmin nimellä tinola ja sen voi valmistaa useilla eri tavoilla esimerkiksi myös ilman kookosmaitoa. Tinola-keitto on erittäin terveellinen papaijan ja ravinteikkaan moringan takia ja erittäin maistuvaa. Keitto valmistuu n. 30min.

Tee ensin alkuvalmistelut, niin keiton valmistus sujuu helposti:

1) Raasta inkivääriä haluamasi määrä (ainakin n. etusormen mittainen pala), hienonna neljä valkosipulin kynttä ja pilko sipuli.

2) Kuori papaija kuorimaveitsellä (valitse mielellään mahdollisimman kova, jotta helppo käsitellä) ja poista siemenet lusikalla. Sen jälkeen pituussuunnassa tee muutama viilto ja toiseen suntaan leikkaa kuutioiksi. 

3) Jos käytät kanan rintafileitä, pilko kana myös suikaleiksi. 

4) Aseta 1dl kuivattuja moringan lehtiä laakeaan kulhoon ja poista isoimmat ja paksuimmat "tikut", jos niitä sattuu olemaan joukossa, jotta keitto on miellyttävä syödä. Kuivatut lehdet olisivat parempi vaihtoehto verrattuna moringajauheeseen, mutta moringa-jauhetta käytettäessä sen määrä on vain 1-2rkl. Kuivattuja moringan lehtiä löytää ainakin luontaistuotekaupoista, mm. Ruohonjuuresta (Aduki). Alkuperäisessä reseptissä käytetään tuoreita moringan lehtiä, mutta keitto onnistuu myös kuivatuilla lehdillä. 

Sitten kokkaamaan:

1) Ota teflon-kattila ja lisää joko kookosöljyä tai oliiviöljyä muutama ruokalusikallinen.

2) Kun öljy on kuumaa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Käytä puuhaarukkaa ja sekoittele n. 2-3min ajan, jotta sipuli pehmenee. Varo polttamasta niitä eli levyä ei isoimmalle teholle.

3) Sen jälkeen lisää joukkoon kana ja anna sen saada väriä pintaan kauttaaltaan. Älä paista kuitenkaan kokonaan kypsäksi

4) Lisää kookosmaito ja sekoittele. Kanaliemikuution ja chilin voi laittaa tässä vaiheessa, pese chili ensin ja pilko esimerkiksi saksilla renkaita keittoon. Lisää myös mustapippuri ja suola. Kun keitos kiehuu ja kookosmaito on "sulanut" joukkoon, lisää 4dl vettä.

5) Keitä keittoa miedolla lämmöllä n. 7min.

6) Sen jälkeen lisää vielä 2dl vettä, 1 rkl kalakastiketta, papaijakuutiot ja 1dl moringan lehtiä: keitä vielä 10min matalalla lämmöllä.

7) Tarjoile ja nauti tästä ainutlaatuisesta aasialaisesta makuelämyksestä! :)

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Kookoksinen kanakeitto
  • 6 2 Kanakeitto
  • 6 2 Maistuva kanakeitto
  • 4 2 Meksikolainen kanakeitto
  • 1 0 Thai-Bali wok kookosmaidolla
  • 3 1 Thaimaalainen kanakeitto

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään