Okroshka - Venäläinen kylmä keitto

Reseptiä katsottu 141 kertaa
1 annosta

Raaka-aineet

Ostoslistalle

Ohjeet

En nyt laita tähän etuliitettä MY, joka viittaa omaan versioon. Sain idean ja ennen toteuttamista katsolin, onko ideastani jotakin netissä - 🤣🤣🤣 ja sieltähän löytyi paljon tietoa ja erilaisia versioita.

Kartoitan omat raaka-ainevalinnat, koska niissä on hiukan poikkeuksia. Totesin kuitenkin tiedonhaun aikana, että variaatioita on jokaisessa kylässä, jokaisella mammalla omansa - joten tässä oma lusikkani siihen soppaan ihan kirjaimellisesti... Laitan erilaista tietoa sinne väliin, joten resepti kannattaa lukea loppuun asti ENNEN valmistamisen aloittamista...  

Tämän voi tehdä erilaisilla lihatuotteilla tai jättää ne pois (kasvisversio) - itse käytin keittämääni naudanlapaa. 

Reseptissä on 3 eri hapanmaitotuotetta, joka on enemmän, kuin normaalisti, mutta itselleni maku ratkaisee, ei jäykät kaavat. 

Ostan liettualaisia kefiiriä, jonka rasvapitoisuus on 3,8-4,2% välillä - en henkilökohtaisesti suosi rasvattomia maitotuotteita, mutta jokainen oman makunsa ja terveyden mukaan. Ehkä oma twistini on turkkilaisen jughurtin lisääminen, jota en ole resepteissä huomannut. Sen rasvapitoisuus on 10% ja tuo tiettyä pehmeyttä ja täyteläisyyttä keittoon. Kolmantena komponenttina on smetana, jonka rasvapitoisuus on 25% - kaikki nämä rasvat kantavat ja sitovat makuja yhteen, kun muuta rasvaa ei lisätä. Tietysti voi käyttää piimää kefiirin sijaan, tosin omalle suulle piimä on hiukan happamampaa ja silloinkin käyttäisin itse rasvaisinta piimää.

Keittoliha: keitä esim. lapaa. Lapaa suosin, koska se ei ole niin rasvaista, kuin niska - tässä kohdin olen toiseen suuntaan tarkka. Heittelen melkein kaikki kasvisperkeet tuon lihan keitinveteen ja saan makuja, joita en voi edes itse matkia. Anna lihan jäähtyä, perkaa ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. 

Lihan kiehuessa, valmistele muut komponentit.

Sekoita hapanmaitotuotteet keskenään lisäten hiukan suolaa - maista ja mausta suolalla oman terveyden ja maun suhteen. Maku tulee olla tässä, koska kasviksiin, jotka tehdään erikseen, et lisää suolaa. Suola vetäisi niistä kosteutta/nestettä, sekä makua ja rakenne muuttuu täysin.

Eli niihin kasviksiin...Keitettyä (kiinteämaltoista, kylmää) perunaa pieninä kuutioina tuoden massaa, avomaankurkkua pieninä kuutioina, kevätsipulia valkoisena sipulina ja vihreänä vartena ohuina viipaleina ja renkaina. Tuoreita herneitä, tuoretta tilliä. Valkosipulia hienoksi hakattuna. Älä lisää suolaa näihin!!! Lisää lihakuutiot joukkoon ja sekoita hyvin keskenään. 

Itse keitto: Sekoita hapanmaitotuoteet oman valinnan, saatavuuden ja maun mukaan. Mausta suolallalla pitäen mielessä mistä muualta suolaa myös tulee. Maista ja mausta. Lisää jauhettua kuminaa vasta, kun olet saanut suolan kohdalleen. Jos laitat ensin kuminan, niin suolaa lisätessä kumina hakkaa "päin kasvoja" ollen aivan liikaa makua jyräten kaiken muun... Lisää lopuksi tuoretta tilliä hienoksi leikattuna. NYT EI LISÄTÄ VIELÄ kivennäisvettä!!!

Vasta, kun olet valmis asettamaan esille, niin lisää keittoon kivennäisvesi ja tee siitä keitto omaan makuun, omalla vahvuudella - maista ja mausta ennen tarjoilua. 

Osan kiinteistä sekoitin nesteen kanssa keitoksi, huomioiden, että päälle tulee myös kiinteää, että hahmotetaan, mistä on kysymys.

Makoisaa, helteistä tuokahetkeä kaikille,

FutoMaki/FM 

Helsinki 19.07.2021

 

 

 


Kommentit

FutoMaki
Itseasiassa ja toteutuksessa aika helppo - Perusasiat vain kuntoon…

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.