4 662
4 662

Juurileipä ruis/vehnä

Raaka-aineet

5 dl vettä
2 rkl ruisjuurta
n.8 dl jauhoja (koostumuksen mukaan mennään)
mausteita/siemeniä/valkosipuli
suolaa, öljyä

Jaa resepti

Ohje

Tähän leipään tarvitsee ruisjuuren, valmistuu sekoittamalla n.rkl ruisjauhoja + vettä päivittäin viikonajan säilyy jääkaapissa n.viikon ruokkimatta teen leipää joka viikko. Muista ottaa juuri vaikkapa aamulla huoneenlämpöön ja ruokkia jos suunnittelet leivän paistamista -seuraavana- päivänä.

Ruisleipä tai vehnäleipä

Sekoita iltapäivällä 5 dl kylmäävettä ja -n.8dl- ruisjauhoja ruisleipään tai vehnäjauhoja 50%, täysjyvävehnäjauhoja/durumjauhoja 30% grahamjauhoja 20% vehnäleipään. (seos ei saa olla jämäkkä tai helppo käsitellä, juurileipä taikina on aina hyvin tarttuvaa ja elävää.) -peitä-

Ennen nukkumaan menoa sekoita tähän seokseen mukaan:

-ruisleipään suolaa ja (kumina) ja -Juuri n.2kl-

-vehnäleipään voi laittaa esim. seos valkosipulia vaikkapa kuivattua myllystä, jauhe tai tuore, 0,2dl unikonsiemeniä, 0,5 dl auringonkukansiemeniä,   0,3 dl sesamsiemeniä, suolaa, öljyä pari rkl ja -juuri- 2rkl.

(taikinaa on helpompi käsitellä kun käyttää sormia välillä vedessä.)

taittele taikinaa reunoista sen verran että siinä on kaikki sekaisin, peittele yöksi. Käytän isoa jätesäkkiä jonka pyöritän aina astian ympäri.

Aamulla taittele taikinaa sen aikaa ku jaksat lisää jauhoja jos tarvitsee taikina ei saa olla liian löysää eikä myöskään helposti käsiteltävä kuin hiivataikina.

ruisleivän voi pyöräyttää kiinteähköksi limpuksi pellille tai laittaa löysempänä vuokaan odottamaan paistoa 2-4h päästä -peitä-

vehnäleipää pitää taitella enemmän ja siirtää se kohoamaan joko leipävuokaan tai pellille jauhota aina alusta kevyesti paistaa myös 2h-4h jälkeen. huom. jos laitat leivän pellille kohoamaan taikina tahtoo levetä, mutta pitäisi kohota uunissa.-peitä- (viiltele leivän pinta ennen uuniin laittoa.)

näin paistat leivän uunissa:

ruisleipä 200c uuniin 20min sitten laskelämpö 175 ja n.tunti

vehnäleipä 225c uuniin 10min suihkuta uuniin suihkepullolla kädenlämpöistä vettä tai laita vesiastia ja laskelämpö 200c-175c n.35min suihkuta uuniin vettä n. 15min välein. näin leipään muodostuu rapea kuori.

Jäähdytä leipä:

ruisleipä keittiö pyyhkeeseen käärittynä.

vehnäleipä ritilän päällä ilman peitettä.

Mikäli happamuus ei ole riittävä lisää juurta tai anna muhia pitempään ennen viimestä leivonta vaihetta ja päinvastoin. Jos haluat extra ilmavan hapanleivän lisää hiivaa taikinaan. Fermentaatio tekee vehnästäkin elimistöystävällisemmän ja maukkaamman leivän joten suosittelen juuren käyttöä aina, vaiheet itessään ei ole harjaantumisen jälkeen enään vaivalloisia eikä ajat ole omasta mielestä niin justiinsa.

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Sämpylät
  • 3 2 Vähäkalorinen kukka- tai parsakaalileipä ilman jauhoja
  • 4 0 GLUTEENITON leipä leipäkoneella
  • 4 1 Soijarouhe-lehtikaali pyörykät
  • 11 9 Ruislimppu, ruisleipä, L
  • 1 1 Gluteeniton näkkileipä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään