Oikea brownie

Reseptiä katsottu 2 784 kertaa
20 annosta | Valmistusaika 12 - 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Kuorrute
pari levyä tummaa suklaata
Taikina
vajaa levy tummaa suklaata
1/3 pkt leivontamargariinia
4/5 mukillista sokeria
1/2 rasiaa munia
1 mukillinen vehnäjauhoja
ei liikaa leivinjauhetta
ripaus rakkautta

Ohjeet

Aloita brownieiden valmistamien top-down-lähestymistavalla, eli valmista ensin kuorrute:

Vuoraa keraaminen (metallinen ei sovi) tasapohjainen uunivuoka leivinpaperilla ja vaikka teippaa reunat kulmista kiinni niin että leivinpaperi pysyy varmasti paikallaan vuoan pohjassa. Pienet kuprut eivät haittaa kunhan ne pääsevät oikenemaan.

Sulata suklaa tarkasti haluamaasi lämpötilaan. Tosin suklaa menee myöhemmässä vaiheessa 200-asteiseen uuniin, joten on ihan yks lysti kyllä miten sen suklaan sulatat. Kaada sula suklaa aiemmin vuoraamaasi vuokaan. Odota että suklaa kovettuu, vaikkapa yön yli, minkä jälkeen poista teipit.

Aamulla herättyäsi valmista taikina:

Sulata suklaa: noin 25 sekuntia mikrossa riittänee. Tee sillä välin kaikki muut vaiheet: Laita leivinuuni lämpiämään. Vaahdota voi ja sokeri, minkä perään vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää sula suklaa. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja vatkaa myös ne taikinaan. Kaada taikina suklaakuorrutteen päälle vuokaan. Massa kannattaa levittää niin, että aivan reunoilla on ehkä sentin kerros ja keskiosa on korkeammalla; uunissa taikina sitten lähtee tasoittumaan, mutta reunoille jää silti vähemmän taikinaa joka kohoaa rapsakaksi ja keskelle jää siis enemmän pehmeäksi jäävää taikinaa.

Ai niin, mikäli et satu tietämään minkä kokoisia paketteja olen ostanut, voit vaihtoehtoisesti turvautua näihin SI-yksiköihin:

Kuorrute:

300 - 425 g tummaa suklaata

Taikina:

175 g tummaa suklaata

175 g leivontamargariinia

2 dl sokeria

3 munaa

2½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl rakkautta

Kun browniet ovat pehmeän kypsiä ota ne leivinuunista huoneenlämpöön jäähtymään, minkä jälkeen viilennä niitä vielä jääkaapissa kunnes ne ovat sopivan kylmiä leikattavaksi. Brownieiden kuuluu jäädä löllöiksi sisältä, ne ovat sopivia silloin kun ne juuri ja juuri pysyvät huoneenlämmössä koossa! Eikä niinkuin suomalaiset tekee että paistavat kaikki ruuat korpuiksi. Paitsi jos niiden kuuluu tulla rapeiksi, niin sitten ne kyllä jätetään löysiksi. Mutta älä sinä tee tätä virhettä!

Niin ja jos sinulla ei satu olemaan leivinuunia, niin kaiketi sähköuunin alatasollakin saa ihan hyvää, esim. 21 minuuttia 200 astetta, 2 tuntia huoneenlämmössä ja 2 tuntia jääkaapissa. Ajat vaihtelevat riippuen uunista, vuoasta ja jääkaapista. Sähköuunilla saatat joutua renkkaamaan tasa- ja alalämmön välillä, aika hyvä tullee kun puolet lämmitysajasta on tasa- ja puolet alalämpöä. Tai jos et viitti renkata niin pelkkä tasalämpökin käy ihan hyvin. Voit kokeilla koostumusta haarukalta kesken paiston, mutta se antaa helposti väärän kuvan, sillä paistuminen jatkuu vielä kun nostat tuotoksen pöydälle jäähtymään. Ja varmaan viimeistään tässä kohtaa voisi mainita, että sellaisella 20 cm x 30 cm vuoalla tulee sopiva 2 cm:n paksuus. Leikkaus pitkällä terävällä veitsellä neliöiksi ja vasta leikkauksen jälkeen käännä browniet ympäri. Tarjoile esim. vanilja-bourbon-jäätelön kera.

Kokeile mikä on omalla uunillasi minimiaika jolla browniet pysyvät koossa ja mikä on maksimi alalämpöä jolla suklaapinta ei pala.


Kommentit