65 304
65 304

Helppo pataleipä

12 - 24 h

Raaka-aineet

4 dl vettä
8 dl jauhoja (vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja tms)
2,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa

Jaa resepti

Ohje

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpoiseksi (42-asteiseksi) ja anna suolan liueta nesteeseen. Sekoita jauhot ja kuivahiiva ja hämmennä ne veden joukkoon puuhaarukalla. Ei tarvitse vaivata, riittää, kun ainekset menevät sekaisin. Taikina jää melko löysäksi, siitä ei kannata huolestua. Itse vaihtelen jauhoja sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Yleensä n. 5 dl vehnäjauhoja ja loput 3 dl sitten muita jauhoja/hiutaleita kaapin sisällön mukaan. Kuvan leivässä on vehnäjauhojen lisäksi n. 1 dl tattarijauhoja ja n. 2 dl neljänviljanhiutaleita.

Peitä taikinakulho kannella tai kelmulla (ei ihan umpitiiviisti) ja jätä lepäämään 8-15 tunniksi huoneenlämpöön. Eli kun teet taikinan illalla, saat aamulla rapeakuorista lämmintä leipää. Tai päinvastoin, tee taikina aamulla, niin saat lämpimän leivän iltapalalle.

Aamulla (tai illalla) laita 2-3 litran vetoinen, mielellään kannellinen pata kylmään uuniin ja kytke uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Uunin kuumetessa kumoa kohonnut taikina keskelle leivinpaperiarkkia ja nostele tarvittaessa taikinan reunoja keskemmälle, mikäli taikina leviää kovin laajalle. Halutessasi ripottele hiukan jauhoja taikinakasan päälle ja vedä siihen terävällä veitsellä pari viiltoa.

Kun uuni patoineen (ja kansineen) on kuumentunut, ota tulikuuma pata varoen uunista ja nosta leipätaikina leivinpapereineen pataan. Jos padassa on kansi, laita kansi padan päälle ja nosta koko komeus uuniin. Paistoaika kannen kanssa ensin 30 minuuttia, sitten kansi pois ja pata leipineen saa paistua uunissa vielä 15 minuuttia. Kuoresta tulee kyllä rapea vaikka paistaisi koko paistoajan ilman kanttakin.

Kun koko 45 minuuttia on kulunut, ota pata pois uunista ja nosta leipä leivinpaperin kulmista jäähtymään ritilälle. Älä peitä millään, niin kuori pysyy rapeana.

VINKKI: Pakasta kuivahiivapussin loppu, seuraavalla leivontakerralla voit käyttää kuivahiivaa suoraan pakastimesta.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Krouvari
Tämä on todellakin helppo ja takuuvarma ohje. Taikinaa ei tarvitse nostattamisen jälkeen mitenkään käännellä leivinpöydällä tai kohottaa lisää; sen kun vaan nostaa leivinpapereineen päivineen pataan. Jos taikina kovin paljon leviää leivinpaperin päällä, kannattaa taikinan reunoja toki kauhalla tai lusikalla hiukan keskemmälle työnnellä. Pelkistä hiivaleipäjauhoistakin tulisi varmasti taivaallinen leipä, tai spelttijauhoista. Toki sekaan voi laittaa erilaisia siemeniäkin. Nyrkkisääntönä on se, että vettä on puolet jauhojen määrästä.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään