Hiivaleipä

Reseptiä katsottu 58 243 kertaa
Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1000 g kädenlämpöistä vettä
100 g tuorehiivaa
50 g sokeria
25 g suolaa
50 g huoneenlämpöistä voita
600 g hiivaleipäjauhoja
1200 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Ohjeet

Mittaa ainekset valmiiksi odottamaan.

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 

Sekoita sokeri hiivaleipäjauhojen joukkoon ja lisää ne kerralla nesteeseen. Sekoita tasaiseksi. 

Lisää pehmeä voi ja noin puolet vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaa huolellisesti. Lisää jäljellä olevista jauhoista puolet taikinan joukkoon suolan kanssa ja vaivaa huolellisesti, jotta taikinaan syntyy paljon sitkoa.

Lisäile loppuja jauhoja kourallinen kerrallaan taikinan joukkoon, kunnes se on pehmeän kimmoisaa, eikä tartu enää käteen tai kulhoon.

Kumoa leipätaikina jauhotetulle alustalle ja anna sen levätä vartin verran rauhassa. Lepo vapauttaa taikinaan vaivauksesta syntyneet jännitteet ja taikinasta tulee helpommin muokattavaa.

Paloittele taikina tasakokoisiin paloihin käyttäen apunasi keittiövaakaa, mikäli mahdollista. Yhdelle leivälle sopiva taikinapaino on 500g. Tärkeintä kuitenkin on, että leipäsi ovat keskenään tasakokoisia -ei niinkään se, että seuraat välttämättä tämän reseptin ohjepainoa. Litran taikina kannattaa pilkkoa ainakin neljään leipään.Jos teet sämpylöitä, yhdelle sämpylälle sopiva paino on 60g, mutta voit mainiosti pilkkoa taikinan myös silmämääräisesti tasakokoisiksi paloiksi.

Riivaa taikinapalat pyöreiksi käyttäen hieman jauhoja apuna, mikä tarpeellista. Riivaamisella tarkoitetaan taikinan vaivaamista kauniin pyöreään, sileäpintaiseen muotoon.

Nostata leivät jauhotetulla alustalla sopivin välein. Ripottele jauhoja myös hieman leipien päälle ja peitä leivät löyhästi saumoistaan avatulla puhtaalla muovikassilla kohottamisen nopeuttamiseksi ja kuivumisen ehkäisemiseksi. Anna leipien kohota rauhassa, kunnes ne ovat tuplaantuneet kooltaan. Huonetilan lämpötilasta ja kosteuspitoisuudesta riippuen aikaa menee arviolta noin 40min-90min.

Poista muovi paistoon menevien leipien päältä ja anna leipien hieman kuorettua ennen paistoa. Jos tahdot, voit viiltää leivän pinnan hammastettuteräisellä veitsellä ennen paistoa, kun pinta on ensin kuivahtanut hetken.

Paista leipä mahdollisuuksien mukaan leivinuunissa tai arinauunissa, mutta jos sellaiseen ei ole mahdollisuutta, tavallinen sähköuunikin käy. 

Lämmitä uuni 200C asteeseen 500g painaville leiville ja 225C asteeseen sämpylöille. Isommat leivät tarvitsevat alemman lämpötilan, että ne eivät palaisi pinnastaan tai jäisi sisältä raaoiksi. Aseta uunin pohjalle matalassa uunivuoassa puolisen litraa kuumaa vettä rapeakuorisemman leivän saamiseksi. Vesihöyry rapsakoittaa leivän kuorta.

Paista leipiä, kunnes ne ovat ns. koputuskypsiä, eli sämpylöille n. 10-12min ja leiville 30-40min riippuen täysin uunistasi ja leipiesi koosta. Kannattaa tarkkailla leipiä paiston aikana ja säätää aikaa tarpeen mukaan.Koputuskypsyys tarkoittaa siis sitä, että leivän pohjaa rystysellä napauttaessa leipä kumisee hieman ontosti, mikä useimmiten kertoo siitä, että leipä on kypsynyt sopivasti.

Anna leivän jäähtyä täysin ennen leikkaamista, että se ei mössääntyisi veitseen kiinni. Kuumien ja lämpimien leipien paloittelu onnistuu parhaiten repimällä. 

 


Katso Kotikokin videovinkki

Kommentit

puukilainen
Perusresepti maukkaalle hiivaleivälle.

Hullu kakkumestari

Ihania ja mielikuvituksellisia leivontareseptejä jauhosormelle.