6 657
6 657

Itämaisia mausteita 1

Alle 15 min

Raaka-aineet

Jaa resepti

Ohje

Osa mausteista on tuttuja mutta vähän vieraampiakin löytyy. Monia mausteita saa nykyisin joko maahanmuuttajien kaupoista tai nettimyynnistä.

Korianterinsiemenet:  Näyttävät valkopippurilta. Maku lempeä, muistuttaa mietoa sitruunankuorta ja salviaa. Käytetään kakkujen ja jälkiruokien maustamiseen. On myös osana curry-maustesekoituksessa. Sopii hyvin murekeruokiin ja leipien maustamiseen. Tunnetaan "huimaussiemenenä" koska runsaasti nautittuna sillä voi olla huumaava vaikutus.

Jauhettu inkivääri:   Jauhetaan erään liljakasvin juuresta, joka on ensin kuivattu. Maku on aika mieto, aromikas ja hieman pistävä. Käytetään maustekakkuihin, pipareihin ja muihin voimakkaasti maustettuihin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Sopii porsaan ja  lampaanlihan maustamiseen sekä säilykkeiden mausteliemiin. Intiassa inkivääriä käytetään lähes kaikkien ruokien maustamiseen. Sen sanotaan olevan lämmittävä ja verisuonia laajentava.  Suomessa uskotaan sokeriliemeen säilötyn inkiväärijuuren estävän tai ainakin lieventävän matkapahoinvointia. Tuoreita juurimukuloita voi säilöä makeaan mausteliemeen.

Kardemumma:  Kuuluu yrttililjojen sukuun ja siitä käytetään mausteena voimakkaasti tuoksuvia siemeniä. Jauhettuna ne ovat aromaattinen leivonnaisten, eteeristen öljyjen, kuumien viinijuomien kuten glögin sekä hedelmäisten jälkiruokien ja aromikkaiden jäätelöiden mauste. Kuuluu myös osana intialaiseen curryyn. Kardemummalla maustetaan itämaiseen tapaan kahvia. Sopii lihapyöryköiden ja paistetun broilerin mausteeksi. Kardemummalla voi raikastaa hengitystä pureksimalla kokonaisia siemeniä. Sillä voi olla myös vetovoimaa toiseen sukupuoleen.

Kookos: Kookospähkinän mehevästä valkoisesta mallosta jauhettuja hiutaleita käytetään leivontaan ja jälkiruokiin. Aromikas ja pehmeä mauste on rasvaista ja säilyy vain vähän aikaa. Intiassa tuoretta kookosta käytetään ruokiin sipulin ja valkosipulin asemasta.

Timjami:  Monivuotinen maatapeittävä maustekasvi kasvaa villinä etelä-euroopassa. Sopii mausteeksi sekä tuorena että kuivattuna pataruokiin ja keittoihin. Sopii hyvin esim. hernekeittoon. Timjami sisältää voimakkaita öljyjä joilla on antiseptisia ja säilöviä ominaisuuksia. Pidetään vahvistavana yrttinä joka auttaa verenvähyyteen, yskään, vilustumiseen ja mahavaivoihin.

Tandoodi Masala:  Itämaisten mausteiden aromikas seos jossa on mm.  kurkumaa, tuoretta inkivääriä ja chilijauhetta. Seosta tarvitaan intialaiseen kanaruokaan Tandoori Chickinin maustamiseen.

Tuore inkivääri:  Tuoreessa inkiväärissä on makeahko, raikas tuoksu. Siitä tulee mieto, jännittävä maku ruokiin. Sopiin hyvin broileri- ja porsasruokiin.

Kurkuma:  Kurkumaa kutsutaan intian sahramiksi. Mausteeksi käytetään kasvin juurta keitettynä, kuivattuna ja jauhettuna. On tärkeä curryn aineosa joka antaa mausteseokselle voimakkaankeltaisen värin. Käytetään riisin, kastikkeiden, keittojen ja muhennosten mausteena ja tuo ruokiin kevyehkön ja kirpeän maun. Intiassa kurkuman uskotaan tuhoavan lihan bakteereja. Siellä sitä kutsutaan orientin suolaksi ja tuomionpäivänä kurkuman uskotaan karkoittavan pahat henget loitolle vainajan läheisyydestä.

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Mustikkavanukas 23.10.11
  • 2 3 Etikkapunajuuret 7.2.2024
  • 4 2 Kevyempi Lakkapiirakka
  • 3 3 Gluteiiniton Limetti-mansikkamoussekakku
  • 103 27 Hölskykurkut
  • 2 4 Vatkattu leipäpuuro

Kommentit

AIMATO
Mausteita on monenmakuisia, jokaiselle omansa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään