Argentiinalainen teehauduke: mate

Reseptiä katsottu 2 825 kertaa
Valmistusaika Alle 15 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 kupillinen yerba matea
n. 90 asteista vettä
juomavälineet
bombilla eli tähän tarkoituksenmukainen pilli
matee eli matekuppi

Ohjeet

Mate on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi, josta valmistetaan vahvaa, terveellistä teen tyyppistä juomaa matea, joka sisältää paljon terveellisiä, aineenvaihduntaa kiihdyttäviä ainesosia. Yhtenä mainittakoon kofeiini. Hieman lisää tietoa saa osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Matee.

Mate saattaa aluksi maistua karvaalta ja jopa pahalta (niin kuin esimerkiksi kahvi) mutta siihen jää "koukkuun". Yerba matea on saatavilla kaikissa hyvinvarustelluissa teepuodeissa (Turussa esim. teepuoti CHA) ja ne yleensä myyvät myös kuppeja ja pillejä (kts. kuvat). Mikäli et kaupasta löydä, netistä saa tilattua melko edullisesti sekä yerbaa, että muita tarvikkeita.

Vesi keitetään n. 90 asteiseksi. Se saa kiehahtaa, mutta liian kuuma vesi polttaa yerban, anna sen siis jäähtyä hetki. Laita pilli kuppiin ja täytä kuppi yerballa. Matekuppi täytetään n.1cm vajaaksi kupin reunoista.

Tämän jälkeen kaada vettä kuppiin, kunnes se täyttyy. Pari ensimmäistä täyttöä maistuu erittäin vahvalle, mutta juoma laimenee käytössä. Tarkoituksena on siis hörpätä vesi pillistä ja täyttää kuppi uudelleen vaihtamatta yerbaa niin kauan kun makua on jäljellä.

Huom! Älä liikuttele pilliä yerban seassa. Sen päässä on pieniä reikiä, jotta purut eivät pääse pilliin vaan vain vesi, mutta mikäli pillillä yrittää "sekoittaa" tai muuten kauhoa, yerbaa pääsee rei'istä lävitse ja pillin mukana suuhun. Puru ei ole vaarallista syötynä, mutta ei maistu kovin kivalle.

Mikäli jäi kysyttävää, kommentoi vapaasti ja vastaan parhaani mukaan!

 


Kommentit