Jouluinen Siideri

Reseptiä katsottu 6 746 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
3 kg punaisia omenoita (red delicious, jonagold & fuji)
1 kg vihreitä omenoita (granny-smith, mcintosh & pink lady)
vettä
1 tl askorbiinihappoa (säilykeaine, estää hedelmien tummenemisen)
100 g/l sokeria mehulitraa kohden
150 g/l tummaa ruokosokeria mehulitraa kohden
50 g/l fariinisokeria mehulitraa kohden
2 rkl kanelia (jauhettuna)
1 kg appeliisia + kuorta
1 pussi glogimausteita
3 dl grenadinea / kranaattiomena makusiirappia *
2 dl sitruunamehua & limemehua (yhteensä)
1 kourallinen teelehtiä (valkoinen tee)

Ohjeet

Aloita siiderin valmistus hyvissä ajoin, sillä parhaaseen makuunsa se yltää vasta 2 kuukauden odotuksen jälkeen. Maku vaihtelee sen mukaan, mitä merkkisiä omenoita käytetään, joten parempi on että sekoittelet lajikkeita hieman. Jopa parhaat kaupalliset siiderin valmistajat käyttävät samojen lajien eri farmien satoja samassa käymis satsissa. Tämä samasta syystä.

Huuhdo omenat ja halkaise ne neljään osaan. Pese hyvinja viipaloi renkuloiksi appelsiinit. Laita lohkot ja renkaat 20-litraiseen saaviin ja peitä kiehuvalla vedellä. Lisää askorbiinihappo.

Peitä tuorekelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä viikko. Sekoita hyvin joka päivä. Siivilöi mehu viikon kuluttua siiviläliinan läpi. Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokerit, glögimausteet, teelehdet ja kaneli, kuumenna varovasti kunnes sokerit liukenee. Älä keitä.

Sekoita joukkoon sitrusahapot ja grenadine. Kaada mehu puhtaisiin pulloihin. Anna seistä muutama päivä ennen kuin suljet korkin. Säilytä siideri muutaman kuukauden ajan kylmässä ennen tarjoamista.

Grenadinen valmistus on helppoa, linkki löytyy linkitetyistä resepteistä, sen tarkoitus on antaa juomalle vivahdus kirsikasta.

Ohjeen mukaan valmistetun siiderin alkohollipitoisuuden pitäisi olla noin puolet siiderin alkoholipitoisuudesta (n. 5-7 til. %).

Vinkit!:

* Ascorbiinihappo on säilyntäaine, jonka tarkoitus on estää haitallisten bacteerien pilaamasta mehua ja omenoita menemään ruskeiksi. Askorbiinihappo on pääasiallisesti C-Vitamiinia, joten jos et löydä sitä kaupasta tai apteekista, voit käyttää vaihtoehtoisesti C-vitamiinitabletteja. Markkinoilla on halpoja tabletteja, kuten rainbow tabletteja, jotka maistuvat sitruunalta tai appeliinilta. Lisäksi näistä tableteista saat muitakin vitamiineja ja hivenaineita. Jos käytät tuubillisen näitä pillereitä, korvaa se yhden hedelmän mauilla, tai sitruunan tapauksessa sen mehun korvaamalla, mutta lisää 1 DL hedelmäsokeria reseptiin.
(1 tuubi c-vitamiinipillereitä = -1 hedelmä, +1 dl fruktoosia)
* Huomaa, että jos korvaat hapon c-vitamiinitabletilla, saattaa se lopputuloksessa maistua hieman keinotekoiselta.


Katso Kotikokin videovinkki

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Kommentit

JHawx
Hieman erilaista omenasiideriä, mutta silti aivan yhtä hyvää ja huppeliin hukuttavaa.

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.