Jaa reseptisi Kotikokissa, voit voittaa Delicard-lahjakortin >>

Jaa reseptisi ja voita Delicard-lahjakortti >>

"BlackJack" -Sima

Reseptiä katsottu 9 655 kertaa
10 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 kpl kannellinen ämpäri, n. 15l
1 kpl vesilukko (löytyy kaljanteko osastolta)
600 g fariinisokeria
400 g ruokosokeria
1 dl tummaa vaahtera siirappia
1 dl limemehua
2 kpl sitruunaa
1 pikkupaketti rusinoita
7 L vettä
5 dl omenamehua
3 dl rypälemehua
1 dl mustikoita
2 dl hunajaa
1 pussi/3 tl/nokare Nopeasti toimivaa hiivaa, kuivahiivaa tai tuorehiivaa.

Ohjeet

"BlackJack" on tumma, maustettu sima joka käytetään hieman kauemmin ämpärissä. Mieluiten tämä saisi hengittää hyvin, joten tarvitset ämpärin jossa on oluen valmistajille tuttu vesilukko (S muotoinen jossa vesi estää ilman palaamisen sammioon) estämässä ettei ilmasta tule makuja muhivaan simaan. Maultaan ja koostumukseltaan tämä on hieman perussimaa sitkeämpää ja vivahteisempaa.

Alkuvalmistelut:Kuumenna 4 litraa vettä kiehuvaksi, lämmitä n. 3 dl vettä niin lämpimäksi kuin käsi sietää 3 sekunttia. Sen jälkeen laita siihen Nopea hiiva tai kuivahiiva (Tuorehiivaa ei tarvitse herättää) ja anna muhia sen siinä 15 minuuttia. Pese sitruunat hyvin & kuori esim. perunakuorimella ensimmäinen pintakerros sitruunoista. Koetat saada sitruunan keltaisen, et valkoista kerrosta talteen. Tämän jälkeen siivuta sitruunat siivuiksi.

Itse asiaan...Laita ämpärin pohjalle sokerit, sitruunanmehu, siirappi, hunaja, mehut ja sitruunan kuoret. Kaada kuuma vesi päälle ja sekoita kunnes aineet ovat liuenneet veteen.

Kaada sekaan loput 3 litraa kylmempää vettä ja heitä joukkoon sitruunasiivut ,rusinat ja mustikat.

Pudota simaämpäriin vielä pieni hiivapalanen, tai esiherätetty hiiva ja sekoita kevyesti. Sulje kannella ja muista lisätä se vesilukko. Jätä huoneenlämpöön n.48 h.

PullotusKun sima on käynyt kunnolla, kaada sima kokonaisuudessaan siivilän läpi, mutta jätä se hiivaisin "pohjamäski" käyttämättä. Pulloihin pohjalle vielä 1-2tl (ruoko)sokeria, parit rusinat ja korkit kiinni (voit käyttää myös isoa pulloa johon koko sima mahtuu, lisää tällöin rusinat kokonaisuudessaan siihen), muttei aivan tiukkaan. Anna pullojen olla huoneenlämmössä n.2 päivää ja laita jääkaappiin vähintään 16h. On valmista juotavaksi seuraavana päivänä, kunhan hiivat ovat kuolleet jääkaapissa ja rusinat nousseet pinnalle.

Vinkit!

Juoma on näin jo valmista juotavaksi, mutta halutessasi voit poistaa hiilihapot sekoittamalla siman kunnolla, ja sen jälkeen käyttämällä hapotinta (kuten esim. sodastream, fizz devil ym) lisätä sopivan määrän kuplia simaan. Jos sima tuntuu maullesi heikohkolta, voi lisätä desin verran mallasta ampäriin, anna käydä vielä yhden lisäpäivän ennen siivilöintiä ja pullotusta. Makua voit muuttaa myös kevyesti karamelisoimalla sokerit pikkupannulla. Lisää sokerit pieneen pannuun ja levitä ne tasaiseksi pannun pohjalle. Lisää jokaista 2½ dl sokeria kohden 3 rkl vettä. Käyttäen alhaista tai keskialhaista lämpötilaa, sekoittele kevyesti ja rauhallisesti sokerilientä, kunnes se alkaa tummumaan karkin keltaiseksi. Fariinisokerin kanssa ole tarkkana, kakamellisoitumisen ei tarvitse olla täydellistä ja vain kevyttä. Muista että pannun tulee olla puhdas ja kuiva, ei tarvitse tällöin olla edes nonstick pannu.

Kommentit

JHawx
ulkomailla on tavallista nähdä maustettuja simoja, ja usein ne myös tehdään lisäämällä maltaita joukkoon. Näin ollen simasta tulee vahvemman makuinen ja enemmän "kaljainen" maultaan.

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.