Joulupiparit

Reseptiä katsottu 86 156 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2,5 dl siirappia
3 dl fariinisokeria
250 g margariinia tai voita
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
10 dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Tästä taikinasta tulee muistaakseni noin 80-90 piparia.

 

Kiehauta siirappi, rasva ja mausteet 2-3 litran teräskattilassa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu suola ja ruokasooda. Taikinan ei kuulukaan olla heti leivontakovaa, älä siis pelästy. Peitä kattila kannella ja laita yöksi jääkaappiin.

 

Seuraavana päivänä (tai sitä seuraavana, kyllä se kylmässä pari päivää säilyy, jollei joku syö raakana, on nimittäin hyvää!) ota reilun nyrkin kokoisia könttejä kerralla kaulittavaksi ja kaulitse vehnäjauhoja apuna käyttäen 3-5 mm:n (ei se oikeasti ole noin tarkkaa, mutta ohuet ovat parempia) paksuisia levyjä, joista otat muotilla pipareita. Pidä kylmässä se osa taikinasta, joka ei ole kaulittavana, niin homma sujuu helpommin. Muottien väleistä jääneet palat voi panna välillä kylmään ja kaulita sitten taas uudelleen.

 

Paista pipareja leivinpaperilla peitetyllä uunipellillä 200-225 asteessa 5-8 minuuttia. Kannattaa vahtia, etteivät ne pääse palamaan.

 

Jos mausteita ei valmiiksi ole kotona, osta pussi valmista piparimaustetta.

 

Valmiit piparit voit halutessasi koristella tomusokeri-vesiseoksella tai valmiina myytävällä koristeluseoksella, jonka nimeä en tiedä.

 

Sopivilla raaka-ainevalinnoilla tuotteesta tulee laktoositon tai HYLA. Olen kokeillut myös gluteenittomilla jauhoilla, jolloin pinta jää hiukan rosoisemmaksi, mutta muuten tulee aivan syömäkelpoisia.


Kommentit