Fougasse-leivät

Reseptiä katsottu 4 528 kertaa
12 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
400 g vehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
10 g hiivaa
5 g suolaa
370 g vettä
maissi- tai vehnäjauhoja leipomiseen

Ohjeet

Taikina onnistuu parhaiten, jos käytän alustamiseen yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinakoukkuja. Punnitse jauhot ja kaada ne kulhoon. Lisää sekaan hiiva ja hiero se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää suola. Kaada vesi vähitellen koneen käydessä. Anna koneen käydä 2 minuuttia hiljaisimmalla teholla. Nosta nopeus täydelle teholle ja anna koneen käydä vielä 6-8 minuuttia. Jos alustat taikinan käsin vaivaa sitä noin 10-15 minuuttia. Ripottele pinnalle vähän vehnäjauhoja ja peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa 60 minuuttia.

Ota kohonnut taikina ja laita se hyvin jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kolmeen osaan, pyörittele jokainen osa palloksi. Ota yksi pala ja litistä se pöydällä, taputtele taikina noin sentin paksuiseksi. Leikkaa veitsellä tai terävällä taikinakaapimella taikina neljään osaan vetämällä yksi vaaka- ja yksi pystyviilto, niin että taikinasta muodostuu neljä neliötä. Ota yksi paloista ja vedä siihen liki kulmasta kulmaan ulottuva viilto. Vedä kaksi pienempää viiltoa pitkän viillon kummallekin puolelle. Asettele leivät leivinpaperille. Levitä taikinaa vähän, etteivät kolot mene taikinan kohotessa kiinni. Yhdelle pellille mahtuu neljä leipää. Peitä leivät leivinliinalla. Tee samoin muille taikinapaloille. Anna kohota 60 minuuttia.

Paista 225 asteessa 10-14 minuuttia, kunnes ne ovat kullan ruskeita. Suihkuta paiston alussa uuniin vettä suihkepullolla, äläkä avaa uunia ensimmäiseen viiteen minuuttiin, niin leivät saavat rapean kuoren. Jäähdytä valmiit leivät ritilän päällä.

Leivät ovat parhaimmillaan tuoreina. Jos et syö kaikkia leipiä kerralla, pakasta yli jääneet heti kun ne ovat jäähtyneet.

VINKKI: Voit laittaa pinnalle myös unikonsiemeniä. Voitele leivät vedellä juuri ennen paistamista ja ripottele pinnalla unikonsiemeniä.


Kommentit