Kiljumestarin Makoisa Omenaviini

Raaka-aineet

3 l Omenamehua
3 kg Sokeria
10 l Vettä
40 g Pikahiivaa
2 kpl Verigreippejä
2 kpl Limetti

Jaa resepti

Ohje

Ohjeella saadaan tehtyä n.13l poreilevaa, raikasta, nopeaa omena"viiniä", jos haluaa enemmän tai vähemmän aineksien määrän voi suurin piirtein suhteuttaa haluttuun litramäärään. Tällä reseptilla on tullut parasta (huom. myös melko vahvaa) kotitekoista viiniä mitä tähän mennessä olen saanut väännettyä. 

Tarvikkeet (desinfioi ennen käyttöä):

-Käymisastia

-Vesilukko (voi myös ilman, mutta helpompi tämän kanssa)

-Lappoletku

-Vaaka (aineksien mittausta varten)

-Pulloja tai toinen astia valmista juomaa varten

 

1. Lisää käymisastiaan melko kuumaa vettä 10l sekä taloussokeria n.3kg. Jos käytät panimosokeria, sitä voi laittaa puolikin kiloa vähemmän. Sekoita niin pitkään, että sokeri liukenee. 

2.Lisää noin KÄDENLÄMPÖISEEN vesiseokseen n.40g turbo/pikahiivaa (muista katsoa hiivapaketista oikea määrä laittamaasi sokerimäärään suhteutettuna, n.40g tavaratalon pikahiivaa toimii tähän määrään hyvin). Paloittele ja purista kulhoon 2kpl verigreippejä ja 2kpl limettejä (tuo mukavasti lisämakua). Sitten lisää sitrushedelmät mehuineen ja lihoineen astiaan.

3. Aseta kansi ja vesilukko tiiviisti, jotta ilmaa ei pääse astiaan. Jos vesilukkoa ei ole saatavilla, astiasta on päästettävä hiilidioksidit ilmaan riittävän usein, jottei astia paisu ja räjähdä. Anna seoksen käydä astiassa muutaman päivän (hiivapaketissa on usein käymisajat, 2-3 päivää riittänee pikahiivalla, pullahiiva kestää huomattavasti pidempään). 

4. Kun käyminen alkaa rauhoittua, lisää astiaan n.3l täysomenamehua, omista omenoista parasta. (Mehua ei aseteta astiaan aluksi veden mukana, koska voimakkain käyminen vaikuttaa sen makuun negatiivisesti). Käyneet hedelmälihat kannattaa poistaa siivilällä. Voit halutessasi lisätä myös muita aromeita. Sokeria on myös hyvä lisätä hieman kitkeryyden perusteella. Anna seoksen seistä astiassa vesilukko ja kansi asennettuna vähintään viikon ajan (mitä pitempään sitä parempi), jotta ylimääräinen hiiva käy loppuun, (kuolee?) ja epäpuhtaudet asettuvat astian pohjalle. Poreilu toki estää ja hidastaa tätä puhdistumista jonkun verran. Makutestejä kannattaa ottaa silloin tällöin. Rusinoita voi lisätä seokseen, sillä ne keräävät sakkaa itseensä.

5. Kun juoma näyttää tarpeeksi puhtaalta (ei sakkaiselta) ja maistuu "hyvältä", juoma siirretään toiseen astiaan tai pulloihin letkua (tai kaupan lappoa) käyttäen. Aseta käymisastia ylemmäs toista astiaa, kunhan neste ei heilu liikaa astiassa sakkauttaen sitä uudelleen. Letku asetetaan melko lähelle pohjaa, mutta ei missään nimessä pohjaan. Toisesta päästä imaistaan juoma liikkeelle toiseen astiaan. Pohjalle pitäisi jäädä ylimääräistä "mönjää".

6. Nauti juomasta, pullossa pitäisi olla nyt >13%, jopa 17% (tarvitsisi aika tarkat aineksien suhteet) vahvuista omenaviiniä. Jos viini on kovinkin poreilevaa, kaikki hiiva ei ole ehtinyt asettua pohjalle, jolloin sitä ei kannata nauttia litratolkulla (tulee toisesta päästä ulos yhtä nopeasti kuin meni sisään). Poreilu sopii omenaviiniin virkistysmielessä.

Huom.

Kaupan kirkastusaineilla/käymisenpysäyttäjillä voi toki nopeuttaa puhdistumista. Mielummin pidän juoman kuitenkin "kemikaalittomana" ja näitä kirkasteita ei oikeastaan voikkaan käyttää kunnolla viinin ollessa hiilihapottunutta. Näitä käyttäessä hiilidioksidi kannattaa poistaa nesteestä. Omenaviinin sakeus voi olla myös vain esteettistä (siinä ei ole siis sakkaa paljoakaan sakeudesta huolimatta), kunhan hiiva ei häiritsevästi maistu siinä, eikä mönjää ilmene. Poreileva viini kuitenkin välttämättäkin tarkoittaa, että osa hiivasta on jäänyt juomaan, jolloin viimeistään ruskeista raidoista housuissa näkee liiallisen nauttimisen. Pääasia on ettei hiiva maistu, itse pystyin juomaan alle viikon kirkastuneena ollutta viiniä 0,5l helposti ilman vatsavaivoja (pää meni kyllä kipeäksi). Jos juoma jää huomattavan epäpuhtaaksi, sitä voi suodattaa aktiivihiilisuodattimella. Kun juoma on pullotettu, kannattaa tarkistaa päivän jälkeen ettei hiilidioksidia ole muodostunut liikaa pulloihin mahd. aiheuttaen räjähdyksen liiallisen paineen takia.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään